Buna ziua. Am doua intrebari:
1. in cazul unei dizolvari-lichidari voluntare, in care asociatii se inteleg asupra impartirii activelor, firma nu are datorii catre stat, terti, etc, mai este nevoie de lichidator?
2. in cazul unei dizolvari-lichidari voluntare a unui SRL cu asociat unic, cum se procedeaza referitor la activele firmei, pt ca, din cate stiu, art. 236 din legea 31/1990 care prevedea "dizolvarea unei societati cu raspundere limitata cu asociat unic atrage transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociatul unic, fara lichidare", a fost abrogata.
Multumesc anticipat.
este bine sa va uitati in actul constitutic al societati dvs,deoarece exista un capitol privitor la dizolvarea societatii.
de regula societatea poate fi divizata in urmatoarele conditii:
- prin trecerea timpului daca srl este infiintat pe o perioada determinata
- imposibilitatea realizarii obiectului de activitate sau realizarea obiectului propus
- hotararea asociatului unic ( asociatilor)
- declararea nulitatii societatii
- deschiderwa procedurii de faliment
- pierderea unei jumatati din capitatlul social sau micsorarea sub minimul legal.
Dizolvarea judiciare se face:
- societatea nu a depus in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale,situatiile financiare anuale sau alte acte care potrivit legii se depun la Registrul Comertului
- societatea si-a incetat activitatea, nu are sediu social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut or nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta
- societatea nu si-a completat capitatlul social in conditiile legii
Dizolvarea societatii trebuie sa fie inscrisa la Regiatrul Comertuluo si publicaTA IN M.Of.
1) Potrivit art.233 alin.1 LSC, dizolvarea societăţii are ca efect deschiderea procedurii lichidării. Dizolvarea are loc fără lichidare, în cazul fuziunii ori divizării totale a societăţii sau in alte cazuri prevăzute de lege.
Un astfel de caz este cel prevăzut de dispoziţiile art.235 LSC care reglementează dizolvarea contopită cu faza de lichidare (în cazul unei SRL).
Prin urmare, răspunsul la prima întrebare este NU.
Atenţie însă – modul de împărţire între asociaţi al activelor rămase după plata creditorilor poate fi aprobat numai prin votul unanim al asociaţilor. Dacă asociaţii nu întrunesc acordul unanim privind împărţirea, între ei, a bunurilor societăţii rămase după stingerea creanţelor terţilor, atunci lichidarea patrimoniului se va face potrivit regulilor stipulate de LSC.
2) Potrivit art.236 LSC dizolvarea SRLU se făcea fără lichidarea patrimoniului şi fără repartizarea activului net, deoarece, în temeiul legii, opera transmisiunea universală a patrimoniului de la societate la asociatul unic, acesta din urmă fiind obligat nelimitat faţă de creditorii sociali. Legea nr.441/2006 a abrogat art.236 LSC, astfel încât lichidarea SRLU se va face potrivit regulilor generale.
Art. 253. - (1) Lichidatorii vor putea fi persoane fizice sau persoane juridice. Lichidatorii persoane fizice sau reprezentantii permanenti - persoane fizice ale societatii lichidatoare - trebuie sa fie lichidatori autorizati, in conditiile legii.
Deci lichidarea poate fi facuta numai de practicieni autorizati.