avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoastere copil cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoastere copil cetatean strain

Buna ziua. O situatie putin mai complicata. Sunt casatorita cu un cetatean strain non UE dar din pacate casatoria este valabila doar pe teritoriul SUA. In Romania casatoria nu este valabila. Sunt insarcinata si voi naste in luna octombrie. Datorita unor obligatii contractuale tatal copilului nu poate fi in Romania in octombrie ci in decembrie . Din ce am citit daca recunoaste copilul mai tarziu ,acesta va avea in certificat numele tatalui dar va purta numele de familie al mamei lucru pe care el nu si-l doreste.
Spuneti-mi va rog daca este posibil sa intocmesc certificatul copilului in baza unei procuri notariale emis in SUA traduse si legalizate insotita de documentele lui pasaport ,CN traduse si legalizate astfel incat copilul sa-i poate numele?Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: sim_theo , utilizator 15:55, 16 Aprilie 2013
Art. 30. - (1) Înregistrarea naşterii se face în baza următoarelor documente:
a) certificatul medical constatator al naşterii, întocmit pe formular-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, sigiliul/ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului;
b) actul de identitate al mamei şi/sau al declarantului, dacă naşterea nu este declarată de mamă;
c) certificatul de căsătorie al părinţilor copilului, în original şi în fotocopie, dacă sunt căsătoriţi, iar dacă aceştia poartă nume de familie diferit, declaraţia scrisă cu privire la numele pe care îl va dobândi copilul;
d) declaraţia de recunoaştere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistrează naşterea sau la notarul public, din care să rezulte şi numele de familie pe care îl dobândeşte copilul, la care se anexează consimţământul mamei; în cazul tatălui minor acesta este asistat de reprezentantul legal.
(2) În situaţia în care unul dintre părinţi sau ambii sunt cetăţeni străini, sunt necesare documentele prevăzute la alin. (1), precum şi următoarele:
a) paşaportul părintelui cetăţean străin/părinţilor cetăţeni străini, respectiv actul de identitate pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, în original şi în fotocopie, şi traducerea legalizată a filei care conţine datele de identificare;
b) certificatul de căsătorie al părinţilor copilului şi traducerea legalizată a acestuia, dacă părinţii sunt căsătoriţi; originalul certificatului şi traducerea acestuia vor fi apostilate/supralegalizate conform art. 72 alin. (6).

(5) În cazul în care căsătoria părinţilor a fost încheiată în străinătate şi nu a fost transcrisă/înscrisă în registrele de stare civilă române, se procedează la transcrierea/înscrierea în regim de urgenţă a certificatelor de stare civilă emise de autorităţile străine în registrele de stare civilă române; naşterea copilului se înregistrează după transcrierea/înscrierea căsătoriei părinţilor.
Multumesc mult! Inca o intrebare: in cazul in care reuseste sa ajunga si merge la starea civila care e procedura avand in vedere ca nu vorbeste limba romana ci doar engleza. E suficient sa fiu eu cu el sau va trebui un translator autorizat ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare nastere copil cu tata cetatean strain, dat disparut AndreeaSS AndreeaSS Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza pentru inregistrarea nasterii copilului in urmatoarea situatie: - copilul s-a nascut prematur prin ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat de nastere sonia.maria sonia.maria Ce demersuri trebuie facute de ofiterul de stare civila in cazul transcrierii unui certificat de nastere privind un copil care provine dintr-un parinte roman ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de a parasi(mama)romania cu minorul ana s ana s daca tatal face procura sa pot parasi spania cu minorul pt a merge in romania, cat timp e valabila(s-ar putea sa nu plec in perioada asta). apoi,,,pt a ma ... (vezi toată discuția)