avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Card angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Card angajat

Buna ziua!

Situatie e in felul urmator: mama mea are un card deschis la o banca unde primeste pensia. In paralel este angajata al unei firme de distributie presa, iar aceasta vrea ca mama sa-si faca alt card la o banca cu care lucreaza ei. Problema e ca toate costurile acestei banci sunt destul de mari si mama mea nu vrea sa faca un al doilea card. Poate fi obligata de firma sa-si faca acel card daca nu vrea?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AlexandruV , utilizator 21:24, 19 Aprilie 2013
Numai in cazul in care mama dumneavoastra doreste sa isi incaseze salariul. Altfel, nu o pot obliga sa isi faca un card la o alta banca.
...glumesc, evident.

Daca banca are conventie cu respectivul angajator, si costurile sunt mai mici decat in mod normal. Teoretic s-ar putea incasa salariul oriunde, practic... mama dvs depinde de angajator si nu invers. Chiar daca nu o pot obliga sa isi faca un card, pot gasi motive sa caute un alt angajat care sa isi doreasca acest lucru si sa renunte la mama dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
ContSters214341, utilizator
Din cate stiu eu ca principiu de baza angajatorul nu poate obliga angajatul sa primeasca drepturile salariale intr-o forma sau alta decat daca asigura lipsa costurilor(nici atunci nu stiu daca se poate). Cred ca un specialist in codul muncii ar putea da un raspuns mai aplicat.
Asta e problema, ca nu stim daca au vreo conventie prin care comisioanele sunt mai mici. Pe actele primite (pe care trebuie sa le completeze si sa le semneze) sunt trecut comisioanele normale (care ajung la 75 lei pe an pentru card si 7,5 lei lunar pentru cont). Mie mi se par foarte mari fata de cardul pe care il detine in prezent. Deci daca ea semneaza acele acte, practic se obliga sa plateasca aceasta suma.

Multumesc pentru raspunsuri!
Angajatorul nu poate obliga salariatul sa incaseze salariul pe card. Codul muncii spune la art. 166 alin. 2 ca plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
Aceasta este o norma dispozitiva si nu una imperativa.
Dupa parerea mea, daca totusi va obliga sa deschideti un cont prin care sa va incasati salariul, cont care presupune diminuarea salariului cu comisioanele bancii, exista posibilitatea sa actionati angajatorul in instanta in vederea obligarii acestuia la plata in numerar a drepturilor salariale.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!

Va doresc o seara frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata salarii card augustinsavescu augustinsavescu Buna ziua! Va solicit ajutorul in urmatoarea problema legata de plata drepturilor salariale pe card.Patronul societatii unde lucrez a facut un credit la o ... (vezi toată discuția)
Obligata de angajator sa-mi deschid cont la o anumita banca alexiaalina alexiaalina Pot fi obligata sa-mi deschid cont la o banca anume impusa de angajator pentru a-mi putea primi salariul?? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Card salariu reliana reliana Buna seara! Angajatorul te poate obliga sa renunti la serviciile bancii unde ai contul pentru salariu? Noua conventie, incheiata intre banca si angajator, se ... (vezi toată discuția)