avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta de pensionare.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta de pensionare.

Am varsta de 54 ani,o vechime in munca de 34 ani si 9 luni din care 6 ani am lucrat cu o jumatate de norma.Cand am inceput perioada in care am lucrat cu jumatate de norma aveam copil de 7 luni.Am 3 copii.La ce varsta ma pot pensina anticipat?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:20, 18 Aprilie 2013
Spuneti luna si anul nasterii, pentru ca la o femeie conteaza pentru stabilirea varstei standard de pensionare.
Martie 1959.Multumesc.
1. Pentru o femeie nascuta in martie 1959 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare esye de 31 de ani si 4 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 61 de ani si 4 luni, in iulie 2020;
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani si 4 luni, in iulie 2015.

3. - In cazul pensiei anticipate partiale, diminuarea pensiei este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- Daca va pensionati in iulie 2015, diniminuarea va fi de 0,75% x 60 luni = 45%.
- In iulie 2020 se va trece, din oficiu, la pensie pentru limita de varsta si se va elimina diminuarea.

4. - Perioada in care ati lucrat cu jumatate de norma nu va afecteaza la stagiul de cotizare.
- Legea actuala nu mai prevede reducerea varstei standard de pensionare in cazul femeilor care au nascut mai multi copii.
Daca cei 6 ani cu jumatate de norma sunt inainte de 01/07/2005,aduc un stagiu de cotizare de 3 ani.

Chiar si in aceste conditii,indepliniti conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala(31 de ani si 4 luni).

34 ani si 9 luni - 3 ani = 31 de ani si 9 luni.

am contract de munca 4ore/zi. Cum se considera la vechime ?la un an lucrat =6luni .Platesc asig sociale pt un salariu brut de 800lei

Incepand cu data de 1 iulie 2005, perioada in care o persoana a desfasurat activitate in baza unui contract de munca cu timp partial se considera stagiu de cotizare integral.
Asadar, la stabilirea punctajului mediu anual se au in vedere veniturile asigurate in perioada respective, iar stagiul de cotizare se ia integral daca ati desfasurat activitate cu jumatate de norma dupa data de 1 iulie 2005. Pentru perioda anterioara acestei date stagiul de cotizare la sistemul de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii.
07-10-2011 10:44

Sursa:

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensie Ana-Maria35 Ana-Maria35 Buna ziua, Mama mea este nascuta in data de 3 iulie 1959 si are 32 de ani vechime cotizati, din care 11 ani 3 luni si 22 zile lucrati in grupa a II-a a de ... (vezi toată discuția)
Când pot sã mã pensionez? oanamica oanamica Buna ziua, In contextul noii legi a pensiilor as dori sa stiu cand pot sa ma pensionez, daca am lucrat 18 ani in grupa II si sunt nascuta in aprilie ... (vezi toată discuția)
Daca si cand ma pot pensiona anticipat sau anticipat partial? alice.elena60 alice.elena60 Buna seara tuturor Sunt nascuta in februarie 1960 si din cate stiu eu ( poate nu stiu corect) varsta standard de pensionare este 61 de ani,iar stagiul minim ... (vezi toată discuția)