avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se poate lucra in timpul concediului de crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se poate lucra in timpul concediului de crestere copil?

Buna seara.
Sunt mamica unui bebe si din luna iulie voi intra in concediul de crestere si ingrijire copil. In prezent sunt in concediul post natal. De curand am primit oferta de a munci in cadrul unui proiect cu finantare europeana, pe o perioada de 18 luni. Mi s-a spus sa renunt la indemnizatie, asa ca va intreb:
- Daca nu depun dosarul pentru indemnizatie, contractul de munca se suspenda, si mai pot sta acasa, pana ce copilul impliniste 2 ani sau inseamana ca va trebui sa ma intorc la serviciu sau sa intru in concediu fara plata?
Eu consideram ca pot munci avand in vedere ca contractul de munca se va suspenda in perioada acordarii indemnizatiei.
Mentionez faptul ca la serviciul actual regula de baza este aceea ca nu am voie sa am alt loc de munca, in afara de acesta.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: K_Elena , utilizator 22:28, 21 Aprilie 2013
Pe perioada CCC nu se pot realiza venituri supuse impozitului pevenit , intrucat o astfel de situatie duce la suspendarea platii indemnizatiei pentru CCC.

art.16 alin.2 din OUG nr.111/2010 prevede :
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care :
....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
.....
Asta in cazul in care beneficiez de indemnizatie. Dar daca eu nu depun dosarul prin care solicit indemnizatia?
Daca nu depuneti dosarul pentru indemnizatie se poate lucra .in perioada suspendarii c.i.m. ....
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Daca are un alt raport de munca pe perioada suspendarii c.i.m. atunci este asigurata ....

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil VitOtilia VitOtilia Buna ziua! Am urmatoarea situatie: un angajat (a carei sotie este casnica) doreste sa primeasca indemnizatia pentru crestere copil pentru acesta din urma in ... (vezi toată discuția)
Angajata part time in timp ce este in ccc cool123 cool123 OUG nr. 111/2010 oferă o portiță prin care angajatul aflat în această situație să beneficieze și de indemnizația pentru creșterea copilului, și de ... (vezi toată discuția)
Buna seara - intrare în ccc Apostol valeriu Apostol valeriu Ptr indemnizatie familiar îndeplinesc conditiile am lucrat in ultimile 12 luni si as vrea sa intru in ccc,patronul meu vrea sa întrerupă contractul s munca ... (vezi toată discuția)