OUG nr. 111/2010 oferă o portiță prin care angajatul aflat în această situație să beneficieze și de indemnizația pentru creșterea copilului, și de facilitățile respective. Astfel, plata indemnizației nu se va suspenda dacă persoana îndreptățită:
primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv/individual de muncă, acordate în perioada CCC, altele decât cele provenite din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;
realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel nu depășește de trei ori cuantumul minim al indemnizației.
Din textul de mai sus as putea sa înțeleg ca in timpul suspendării contractului pot fi angajata in alta parte in condițiile de mai sus?
Am doi angajatori dintre care unul cu timp parțial și as dori sa lucrez in continuare la cel cu timp parțial, însă unde am contract cu 8 ore contractul va fi suspendat pentru ccc.
Mulțumesc anticipat
1. OUG 111/2010
art.16
.....
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).
2. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010
art.9^1
(1) În perioada concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, persoana îndreptăţită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, cu condiţia menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie.
....
Asadar, pe durata CCC se poate incheia un c.i.m. cu un alt angajator, insa veniturile realizate in baza acestuia nu pot depasi de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei pe an calendaristic (altfel spus, maxim 3750 lei pe an calendaristic - echivalent a unui c.i.m. cu timp partial de maxim 27 ore/luna)
Mulțumesc pentru răspuns, totodata exista posibilitatea suspendării ambelor contracte cu intrare in c.c.c., iar după câteva luni sa revin la locul de munca cu norma parțiala in condițiile date de Dvs.?
Mulțumesc