Rog specialistii in domeniu sa ma ajute cu informatii necesare luarii unei decizii.
Sunt in concediul pt cresterea copilului pana la 3 ani.
La inceputul lui iulie ar trebui sa ma intorc la serviciu. Am luat legatura cu cei de la resurse umane pt a depune cererea de a ma intoarce la locul de munca.
Managerul de resurse umane m-a luat la o discutie si mi-a dat urmatoarele alternative:
- plec cu acordul partilor si imi dau un pachet de 'beneficii' reprezentand 3 salarii; de departe cea mai convenabila solutie pt ei
- imi pot oferi posibilitatea de a participa la procesul intern de recrutare pt alte pozitii; nu imi este garantat niciun post, daca nu trec de concurs imi dau preaviz
- eu refuz cele 2 solutii, ei incep procesul de desfiintare a postului si eu ma aleg doar cu preaviz; aceasta mi-a fost prezentata ca fiind cea mai putin dezirabila pt ambele parti.
Am rugamintea sa imi spuneti daca lucrurile stau chiar asa si care ar fi cea mai buna solutie dpdv financiar pt mine, avand in vedere si faptul ca al meu copil este incadrat in grad de handicap.
E vorba de o companie mare, puternica, cu capital strain, care si-a redus mult activitatea in ultimii ani.
Va astept cu mare interes sfaturile dvoastra juridica.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. - Angajatorul va poate oferi si un alt post disponibil dar nu sunteti obligata sa il acceptati.
- In acest caz se aplica ce am spus la pct.3.
5. Daca plecati cu acordul partilor nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Haideti sa vedem lucrurile din alt punct de vedere , avand in vedere ac dvs ati prezentat mai multe solutii care sunt posibile ...
1. Care dintre cele vi se mai mai avantajoasa pentru dvs, avand in vedere ca postul nu este desfiintat ?
2. Incetarea c.i.m. cu acordul partilor sau prin demisie nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj .. astfel, ca solutia avantajoasa este concedierea prin desfiintarea postului pentru ca va asigura un venit pentru o anumita perioada de timp.
3. Material , avantajoasa, este situatia cu 3 salarii compensatorii ..
4. OUG nr.111/2010 , prea mult citata in alte cazuri ,de data aceasta este uitata ...Aceasta prevede ca interdictia concedierii se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
Prin urmare , termenul prevazut de lege este reglementat ca durata maxima ... altfel era situatia daca textul de lege prevedea ca : interdictia se extinde pe o perioada de minimum 6 luni de la data revenirii definitive ...
In practica, se pare ca angajatorul merge pe varianta ca termenul este de 6 luni si nicidecum mai mic ...
5. Art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002 prevede :
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Sa inteleg ca sunt obligati sa ma primeasca in aceleasi conditii (pozitie, salariu) cu cel cu care am plecat.
Sunt obligati sa ma tina in aceste conditii min 6 luni.
Cele 6 luni se pot reduce la preavizul de 20 zile daca ei desfiinteaza pozitia.
Da, sunt obligati sa va primeasca la locul de munca sau la un loc echivalent cu acesta ... insa aceasta obligatie nu decurge dintr-un text de lege expres reglementat , ci ca urmare a unui principiu de drept .. unui drept subiectiv ii corespunde o obligatie corelativa.
Sunt obligati sa nu va concedieze pe o perioada cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC .. 6 luni = perioada maxima ... angajatorul are posibilitatea ca in Reg.Intern sau in ccm aplicabil sa prevada o durata mai mica de 6 luni , dar mai mare sau egal de 20 de zile lucratoare de la data revenirii din CCC.