Am nevoie de un sfat in urmatoarea problema:
Bunicul meu a avut 3 copii - tata si cei doi frati ai lui. Bunicul a deceat in 2002. Intre timp s-a castigat in instanta retrocedarea unei mari suprafete de teren arabil. Acum s-a eliberat titlul de proprietate, in care figureaza urmatorii: bunica, cei doi unchi, eu si fratele meu. Toti ca mostenitori ai bunicului. Acum, unul dintre unchi vrea el titlul in original, ca sa faca tampenii cu el - iesire din invidiviziune, incasarea intregii arende etc etc. E pus numai pe rele.Intrebare: suntem 5 pe titlu, care dintre noi ar fi indreptatit, conform legii, sa il ridice in original de la primarie ? Succesiunea dupa bunicul nu a fost demarata, propusa sau acceptata de nimeni inca.
Pentru ridicarea titlului de proprietate de la primarie va prezentati toti mostenitorii, cu actele de identitate, sau doar unul dintre dvs. cu procura de la ceilalti. Legea nu prevede o ordine de preferinta la inmanarea actului de proprietate atunci cand exista mai multi titulari. Cel mai bine, stabiliti o programare la notar pentru iesirea din indiviziune, si in ziua cand ridicati titlul de proprietate depuneti si actele pentru iesirea din indiviziune... Din proprie experienta va spun sa aveti grija cu rudele, intrucat am avut un caz similar cu un unchi care "s-a facut stapan" pe originalul titlului de proprietate, iar pentru a se putea proceda la iesirea din indiviziune, ceilalti mostenitori a trebui sa-l actionam in instanta...
Exact asta este si problema mea. Acest unchi are procura de la mama lui, adica bunica mea, deci el poate reprezenta 2 parti. eu si fratele meu suntem alte 2 parti. cel de-al doilea unchi este de partea noastra, la nivel declarativ. deci teoretic, noi am fi de acord ca al doilea unchi sa ia titlul in original. suntem cu totii chemati la primarie in martie, dar mai mult ca sigur va iesi cu scandal. eu as vrea sa evit asta. iar miza intregii povesti este tocmai iesirea din indiviziune, care eu nu vreau sa se faca pana nu moare si bunica, altfel acest unchi va luat 75% din tot.