avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Care dintre partile aflate intr-un conflict poate ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Care dintre partile aflate intr-un conflict poate apela la un mediator?

Buna ziua! ma numesc Marinela din Iasi si as dori sa ma ajutati intr-o problema . Am avut un proces cu final in favoarea mea dar paratul a depus recurs care va avea loc in septembrie dar acum am inteles ca se poate ajunge la o intelegere amiabila adica la un mediator fara a mai ajunge in instanta . Intrebarea mea este acum cine trebuie sa apeleze la un mediator - eu ca reclamant, dar care am avut castig de cauza sau paratul care a facut recurs? si daca eu sunt la iasi si paratul la ilfov eu pot sa il chem la iasi pentru a ajunge la un mediator ? sau cum sa procedez ? va multumesc si astept un rasp de la specialistii dvs. [EDITAT]
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Viorel Danciu , Mediator 00:57, 22 Aprilie 2013
1. medierea este o procedura voluntara, la care poate recurge oricare din partile aflate intr-un conflict (dvs.reclamanta, paratul, ori de comun acord sa alegeti impreuna un mediator)
2. in privinta locului in care se poate desfasura medierea, trebuie sa discutati cu mediatorul ales pentru a conveni asupra logisticii desfasurarii sedintelor de mediere (daca exista mijloace tehnice, este posibila si medierea la distanta)
3. in momentul investirii mediatorului, prin cererea de deschidere a procedurii, veti fi informata gratuit cu privire la avantajele medierii.
Pentru a alege un mediator este suficient sa accesati www.cmediere.ro, unde veti gasi Tabloul mediatorilor autorizati.
Trebuie sa aveti in vedere ca medierea este o procedura care presupune acordul ambelor parti. Cum v-a spus si colega mea, oricine poate initia procedura, daca are acest interes.

Daca dumneavostra sunteti interesata de mediere, parerea mea este sa consultati mai intai un mediator pentru a va informa cu privire la procedura. Unul din apropierea dumneavoastra, ca locatie, de exemplu. Veti primi toate informatiile necesare chiar daca nu depuneti neaparat cererea de initiere a medierii si veti avea posibilitatea de a decide daca medierea este o cale de explorat in ceea ce va priveste. Daca informatiile primite de la mediator va vor lamuri in sensul oportunitatii sau al avantajelor medierii in cazul dvs. concret, veti depune si cererea de investire a mediatorului. In continuare, procedura va presupune invitarea partii cu care sunteti in litigiu, informarea si, eventual (daca si cealalta parte va fi de acord) semnarea contractului de mediere.

Ideea este ca mai intai e bine sa fiti dvs. convinsa si lamurita, iar ulterior sa decideti cum procedati cu alegerea mediatorului care sa invite cealalta parte la mediere. Puteti opta pentru mediatorul caruia i-ati solicitat initial consultatia sau pentru altul, in functie de ce criterii veti decide dumneavoastra sa aveti in vedere. Poate ca puteti discuta chiar direct cu cealalta parte si sa decideti impreuna la ce mediator mergeti, fara sa mai fie nevoie de convocare, daca acesta va fi de acord cu medierea.
Nu stiu ce sens ar mai avea sa mergeti la mediator in acest moment.
Era recomandabil sa mergeti la mediere inainte de proces.

Si reclamantul si paratul poate solicita medierea.
Medierea functioneaza in orice faza a unui proces civil. La mediator nu se face aceasta distinctie de reclamant sau parat.... noi avem doar parti, asa ca oricare dintre parti se poate simti liber sa demareze procedura....
Avand in vedere detaliile pe care le-ati dat, chiar daca in faza procesula in care va aflati aveti deja o sentinta favorabila, exista premise sa faceti o intelegere cu cealalta parte, fiindca scurtati procesul si exista riscul ca instanta de recurs sa schimbe sentinta instantei de fond.
In mediere puteti alege o solutie comuna si astfel eliminati aparitia si altor litigii cu persoana in cauza. Solutia din mediere o depuneti la dosarul instantei si numai trebuie sa asteptati termenul din septembrie, va puteti prezenta la completul care judeca in camera de consiliu si vor emite o hotarare de expedient care este irevocabila.
Puteti alege un mediator din Iasi sau unul din Ilfov. Sau puteti incerca sa-l alegeti impreuna....in acest moment n-aveti nimic de pierdut. Va doresc succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere divort anca78scr anca78scr Ma puteti ajuta cu un raspuns. Pot refuza participarea la sedinta de informare privind medierea pe motivul schmbarii mediatorului in cazul divortului?Multumesc (vezi toată discuția)
Incheiere proces-verbal privind avantajele medierii cristina69 cristina69 Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, ... (vezi toată discuția)
Mediere recomandata de instanta - pasi de urmat Luoana Mihaela Luoana Mihaela Societatea noastra s-a format prin divizare in urma procesului de privatizare . Astfel , s-a incheiat un protocol de divizare si doresc ca terenurile care sunt ... (vezi toată discuția)