avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua. In perioada 2004-2011 am fost angajata pe baza de contract si carte de munca in Romania. Incepand cu 17 ianuarie 2012 m-am angajat la Universitatea din Malta pe baza de contract de munca cu perioada determinata de 3 ani. Intre timp am ramas insarcinata si urmeaza sa nasc in luna Mai 2013. Dupa nasterea copilului nu o sa mai pot lucra pana la terminarea contractului(ianuarie 2015), urmand sa-mi dau demisia si sa-mi restabilesc resedinta in Romania impreuna cu copilul. Am contactat autoritatile din Malta in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului si mi-au raspuns ca nu o sa fiu eligibila deoarece ma relochez in Romania. Prin urmare, ce trebuie facut pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului din partea statului roman, avand in vedere ca am obtinut venituri in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, lucrand cu contract de munca in strainatate si platind asigurarile sociale si impozitele aferente veniturilor? Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc o zi buna.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:52, 19 Aprilie 2013
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati avut venituri de la un angajator din alt stat atunci va supuneti legislatiei din acel stat si veti putea primi de acolo indemnizatia pentru concediu crestere copil.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri obținute în străinătate ValeriaD ValeriaD Dacă obțin venituri din străinătate... respectiv Italia...si anul acesta vin acasă..pot beneficia de indemnizație? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului pentru persoane angajate in strainatate propache propache In cazul in care mama a lucrat in strainatate in ultimele 12 luni dar se va intoarce sa nasca in tara, este eligibila pentru a primi indemnizatia de crestere a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copi Laurluca Laurluca Buna ziua,momentan lucrez in strainatate,sunt însărcinată în 15 saptamani,daca ma întorc în tara,în ce conditii pot beneficia de indemnizație crestere ... (vezi toată discuția)