avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Eliberarea certificatului de informare privind medierea
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Eliberarea certificatului de informare privind medierea

o persona vine la mediator si zice ca nu doreste mediere. i se poate inmana certificat de informare mediere , fara a invita si a doaua parte la mediere?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 17:11, 11 Iunie 2013
Nu ,pentru că legea prevede necesitatea prezenţei ambelor părţi la procedura de informare. Astfel, dacă nu puteţi asigura personal prezenţa celelilalte părţi, îl puteţi împuternici pe mediator să trimită o invitaţie . Dacă partea invitată se prezintă, vi se face informarea gratuită şi primiţi certificat de informare. Dacă partea nu se prezintă, deşi s-au depus toate diligenţele , vi se aliberează proces verbal în care se va consemna situaţia respectivă.
Certificatul de informare se elibereaza doar in situatia in care toate partile implicate in conflict au fost informate in intelesul legii cu privire la mediere.

Daca la mediator se prezinta doar o singura parte, aceasta are doua variante:
- fie isi asuma sarcina si raspunderea convocarii la informare a celeilalte parti;
- fie ii comunica mediatorului datele de contact ale celeilalte parti, iar mediatorul face demersurile de convocare in urma cererii adresate de partea care s-a prezentat si in baza unui contract.

Daca partea convocata se prezinta, iar informarea se face ambelor parti (impreuna sau separat), se elibereaza certificat de informare care se ataseaza cererii de chemare in judecata, daca partea/partile persista in hotararea sa/lor si nu accepta medierea.

Daca partea convocata nu se prezinta, se elibereaza proces-verbal care se ataseaza cererii de chemare in judecata.

Mediatorul poate informa partea care se prezinta la el, insa nu ii poate elibera niciun document (nici certificat de informare, nici proces-verbal) daca aceasta nu convoaca la informare (personal sau prin intermediul mediatorului) si partea cu care este in conflict.
Am apelat la un mediator, am participat la sedinta de informare si am imputernicit mediatorul sa cheme si sa informeze si cealalta parte cu privire la beneficiile medierii. In acelasi timp, am trimis celeilalte parti (debitorului) o notificare de punere in intarziere prin executor, pentru a salva timp in cazul in care se va ajunge la instanta. Cele doua proceduri (notificarea de punere in intarziere trimisa prin executor si informarea privind beneficiile medierii) se excludeau cumva reciproc?
Va multumesc.
Informarea privind medierea este obligatorie, conform legii, "în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la procedura prevăzută la art. 1.013-1.024 sau la cea prevăzută la art. 1.025-1.032 din Noul Cod de Procedura Civila".

Exceptiile prevazute de art. 1.025-1.032 se refera la cererile de valoare redusa, in materia litigiilor patrimoniale, atunci când valoarea obiectului acestora nu depăşeşte 10.000 lei şi nu vizează materiile exceptate de lege (art. 1025 alin. 2 şi 3 NCPC).

Daca nu este cazul dumneavoastra si informarea este obligatorie, nu este exclusa neaparat notificarea de punere in intarziere. Invitatia la informare nu are caracterul unei notificari si nu se vrea o "somatie", ci o mana intinsa spre o potentiala rezolvare amiabila.
Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sedinta de informare privind medierea, gratuita sau nu? ddianna ddianna Buna ziua, In situatia in care la mediator se prezinta o singura parte in vederea informarii si partea nu poate asigura prezenta celeilalte parti, mediatorul ... (vezi toată discuția)
Plata nedatorata - mediere? ContSters159316 ContSters159316 daca am o plata nedatorata , am notificat partea, nu a raspuns solicitarii , pot sa -l actionez in instanta pentru plata nedatorata /? cu sau fara mediere ... (vezi toată discuția)
Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)