avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara

Buna ziua,

Ma puteti ajuta cumva cu o problema legata de concedierea disciplinara? Eventimentele au fost urmatoarele:
-unul din manageri a avut o discutie in contradictoriu cu un angajat al societatii
- in urma discutiilor avute angajatul angajatul a decis sa nu se prezinte la munca pana cand "patronul" societatii nu revine in tara (au trecut mai mult de 5 zile si salariatul nu s-a prezentat la munca)
- ceilalti salariati prezenti la discutie refuza sa declare situatia la care au asistat (la cearta dintre cei doi- manager si salariat)
- i s-a transmis o recomandata prin posta prin care il roaga sa se prezinte la locul de munca (nu s-au utilizat toate actunile necesare pentru procedura diciplinara - mentionare locatie, ora, data, membrii comisiei de disciplina)
- mentionez ca nu salariatul nu a semnat Regulamentul de ordine interioara, iar societatea nu are CCM, CCM la nivel de ramura (domeniu activittea alimentatie publica), iar in CIM sau fisa de post nu are stipluate sanctiunile sau masurile in cazul acestei abateri.

Ce se poate face in aceasta situatie?

Multumesc anticipat,
Alexandra

Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:02, 22 Aprilie 2013
Daca nu a semnat ca a luat la cunostinta de continutul Regulamentului de ordine interioara, este problema angajatorului. In cazul in care se va emite decizia de concediere, aceasta poate fi contestata in termen de 30 de zile la Tribunalul unde are domiciliul reclamantul. Se poate cu usurinta dovedi ca nu a fost precizat locul si data cand va avea loc cercetarea disciplinara si ca nu i-a fost adus la cunostinta in momentul angajarii Regulamentul de ordine interioara. Instanta va anula decizia si va dispune reintegrarea in munca a angajatului.
Ati descris foarte bine problema, dar nu ati pus nici o intrebare.
Dvs. in numele cui vorbiti si in ce directie vreti sfaturi: ce se poate face ... ca sa ce?? :)

Respectivul salariat a fost concediat si vrea sa conteste concedierea?
Unitatea nu a concediat inca si vrea sa dispuna concedierea?
Sunteti un coleg al absentului si vreti sa ii ajutati sa rezolve problema amiabil?
Reveniti cu detalii :)

Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
smeagull, utilizator
1. Ceea ce s-a intamplat nu constituie convocare la comisia de disciplinara si o instiintare de a se prezenta la munca ...

2. Chiar daca nu a semnat Reg.Intern se poate angaja raspunderea disciplinara ... faptul ca nu a luat la cunostinta de prevederile reg.intern nu-l absolva pe salariat de o eventuala cercetare disciplinara pe acesta , iar decizia de concediere nu este lovita de nulitate absoluta pentru acest motiv.

3. Ce se poate face este sa se efectueze cercetarea disciplinara a salariatului pentru absente nemotivate ...Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

4. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

5. - model referatul de sesizare;
[ link extern ]

- decizie constituire comisie insarcinata cu efectuarea cercetarii disciplinare
[ link extern ]

- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
[ link extern ] /

- proces verbal comisie de disciplina
[ link extern ]

- decizie de sanctionare.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
PS: @ smeagull

Buna ziua,
Da, intradevar am uitat sa preciez intrebarea.
Unitatea nu a concediat inca si vrea sa dispuna concedierea? Dar nu stie cum sa faca acest lucru.

O zi frumoasa,
Alexandra



Multumesc pentru raspunsuri @freeelis, @ina_iolanda
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Efectuand pasii prezentati mai sus si respectand dispozitiile art.251 - 252 C.mun. ... angajatorul poate decide concedierea disciplinara a unui salariat ..

Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Alte discuții în legătură

Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)
Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)
Nedepunere cerere de reluare activitate din concediu crestere copil marcelacisar marcelacisar Buna ziua, Am un caz de contract suspendat pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, care a expirat de 2 luni , iar angajata nu s-a prezentat ... (vezi toată discuția)