avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nedepunere cerere de reluare activitate din concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nedepunere cerere de reluare activitate din concediu crestere copil

Buna ziua,

Am un caz de contract suspendat pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, care a expirat de 2 luni , iar angajata nu s-a prezentat pentru a depune cerere de reluare a activitatii sau de prelungire a suspendarii.Societatea a trimis notificari in acest sens prin posta cu confirmare de primire, dar plicurile s-au intors inapoi.Mai este varianta convocarii prin executor cu afisare.Dar daca nici asa nu se prezinta, ce este de facut in acest caz? Cum trebuie sa procedeze societatea ca sa fie in legalitate? Se poate incheia suspendarea pe motivul expirarii si desface contractul de munca pentru absente nemotivate?
Ma poate ajuta cineva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:34, 8 Septembrie 2016
Exact! Inceteaza suspendarea si faceti procedura de concediere pentru absente nemotivate.
marcelacisar a scris:

.... ce este de facut in acest caz? Cum trebuie sa procedeze societatea ca sa fie in legalitate? Se poate incheia suspendarea pe motivul expirarii si desface contractul de munca pentru absente nemotivate?
Ma poate ajuta cineva?


1. Constatati incetarea suspendarii c.i.m. ca urmare a expirarii duratei CCC.

2. Puteti sa-i supendati c.i.m. pe durata basentelor nemotivate .

3. Demarati procedura de cerctare disciplinara.
Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare; Se mentioneaza in referat : incepand cu data de ....., salariatul lipseste nemotivat , daca s-a luat sau nu legatura cu salariatulpentru a vedea daca este sau nu in concediu medical etc. .
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

3. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

4. Extras din Codul Muncii
art.251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

5. De asemenea, in afara acestor dispozitii va trebui sa aveti in vedere si prevederile reg.intern sau ale c.c.m. aplicabil referitoare la cercetarea disciplinara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru absente nemotivate MURESANCRISTIAN MURESANCRISTIAN Buna ziua. Unul dintre angajatii societatii nu s-a mai prezentat la munca incepand cu data de 01.09.2016, din motive nejustificate. Care sunt pasii de urmat ... (vezi toată discuția)