avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 290/2003 - hotarire judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 290/2003 - hotarire judecatoreasca

Ma numar printre primii din tara care am obtinut hotarire judecatoreasca pentru despagubire conform legii 290/2003, inca din anul 2006. Acum mi se spune ca nu sint fonduri pentru a primi despagubirea. Dupa cite am citit in lege nu se specifica nici un termen limita dupa hotarirea judecatoreasca in care despagubirea trebuie facuta. Dar, cunosc cazuri care sint in aceeasi situatie cu mine si care au primit despagubirea.

Care sint drepturile mele legale in acest caz? Am o baza pentru a actiona statul in judecata? Va rog sa-mi raspundeti din punct de vedere legal, daca am baza legala sau nu. Prefer unul din avocati daca este posibil.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: sorincapitanescu , utilizator 19:40, 13 August 2009
In primul rand aveti dreptul la despagubire si apoi aveti dreptul sa cereti sa fie pusa in executare sentinta judecatoreasca.
Daca aveti o sentinta definitiva si irevocabila, se poate investi cu formula executorie si apoi puteti cere executarea ei.
Aceasta a fost probabil solutia folosita si de altii.Altfel puteti sa va indreptati cu o plangere penala in sensul nerespectarii hotararilor judecatoresti - art. 271 alin 2 si 3 C.pen.
Trebuie sa procedati, de urgenta, la punerea in executare a hotararii judecatoresti, daca mai este cazul!

Potrivit art. 405 Cod procedura civila, dreptul de a cere executarea silita a celor dispuse de catre instanta printr-un titlu executoriu se prescrie in termen de 3 ani.

Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.
Cred ca au trecut 3 ani, sau este foarte aproape, probabil a fost in Martie/Aprilie 2006. In cauza este soacra mea, noi locuind in strainatate. Ce alternativa(e) avem daca termenul a trecut? Soacra mea este acum in visita la noi, deci va trebui sa angajam un avocat

Multumesc pentru raspuns
Hotararea este din Aprilie 3, 2007 si nu este hotarire judecatoreasca, este hotarirea guvernului prin institutia prefectului judetului Dolj. Imi cer scuze pentru informatia gresita.

Constitue aceasta hotarare o baza pentru o actiune in tribunal? Este aceasta hotarare echivalenta cu o hotarare judecatoreasca, in sensul ca se poate cere executare, etc... Pot sa cer executare silita a hotararii guvernului impotriva guvernului????

Inca o data multumesc
O hotarare de guvern nu poate fi asimilata cu o hotarare judecatoreasca ... pentru a pune in executare efectele acelei hotarari de guvern este nevoie de o hotarare judecatoreasca.

Alte discuții în legătură

Legea 290/2003 iulian nicu iulian nicu as dori un raspuns din partea avocatnet ,cu privire la problema mea; am dosarul depus la anrp din luna martie/2007cu decizie ,hotarire,dovada refugiului si ... (vezi toată discuția)
Autoritatea nationala pentru restituirea proprietatii - proces si executare silita palsecam palsecam In nov 2008 am castigat un proces impotriva ANRP, pentru o retrocedare oarecum modesta in bani stabilita, inca din mai 2007, de catre Comisia judeteana pentru ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 ni_leta ni_leta Buna ziua Am rugamintea daca ma poate ajuta cineva. Incerc sa sintetizez: 1. anul 2003 - am depus cererea la Prefectura insotita de inscrisurile ... (vezi toată discuția)