avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Autoritatea Nationala Pentru Restituirea Proprietatii ...
Discuție deschisă în Executare silită

Autoritatea Nationala Pentru Restituirea Proprietatii - proces si executare silita

In nov 2008 am castigat un proces impotriva ANRP, pentru o retrocedare oarecum modesta in bani stabilita, inca din mai 2007, de catre Comisia judeteana pentru aplicarea legii 290/2003. De asemenea, in aprilie 2009 am castigat si recursul, formulat de ANRP. In mai 2009 a urmat o indreptare de eroare materiala din cauza ca se trecuse gresit numarul dosarului. Instanta a rezolvat favorabil si acest aspect. In august 2009 am apelat la un executor judecatoresc. Insa mi se spune ca ANRP are la dispozitie 6 luni (de la sesizarea acesteia de catre executor) pentru a-si indeplini de bunavoie obligatia stabilita de instanta de judecata.
Ce lege reglementeaza aceste termene?
Exista vreo certitudine ca ANRP imi va vira banii in 6 luni?
Ce e de facut daca aceasta actiune nu se produce?
Pot fi amanat in vreun fel pana la prescriea datoriei pe care ANRP o are fata de mine?
Ce pot sa fac pentru rezolvarea situatiei?
Multumesc pentru bunavointa de a-mi fi citit mesajul.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 21:07, 8 Noiembrie 2010
Buna ziua....sunteti un caz fericit. Tatal meu, care are 80 de ani, are de primit in jur de 30.000 lei,inca din 2005, tot ceva de genul despagubire pentru casa parinteasca, drepturi obtinute in instanta cu sentinta definitiva, etc. Asteptam de multa vreme ca banii sa vina de la ANRP, nici macar nu s-a intocmit dispozitia....ne vim tot felul de raspunsuri la memoriile trimise si....boala lunga, moarte sigura.
Termenul de 6 luni este reglementat de O.G. nr. 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii. Dupa expirarea termenului de 6 luni de la data transmiterii somatiei privind plata obligatiei stabilite prin titlu executoriu, in situatia in care ANRP nu achita suma respectiva executorul judecatoresc poate proceda la executarea silita prin poprirea contului ANRP deschis la Trezorerie
Stimate domn,
Faptul ca am obtinut castig de cauza in instanta este urmarea actionarii in judecata (numai dupa expirarea termenului de un an de la hotararea Consiliului judetean) a ANRP. Aceasta din urma a incercat sa invoce si in proces lipsa unor probe de la dosar, insa, din moment ce autoritatile locale au solutionat intr-un anume fel cererea de despagubire, a trebuit sa ramana asa. ANRP avea dreptul sa atace dosarul doar daca solicitantul ar fi contestat suma stabilita de Consiliul judetean.
Nu stiu ce voi obtine in continuare, sper doar ca ANRP sa poata fi obligata sa isi achite datoria. Eu daca as fi avut de dat ceva la stat, eram de mult timp la Jilava...
D-le utilizator Chrysmas,
In fond situatia mea este similara cu a Dvs., care aveti tot o sentinta definitiva. Profesia nu are nicio tangenta cu sfera dreptului, dar cred ca tatal Dvs. ar trebui sa apeleze la un executor judecatoresc.
D.na avocat,
Multumesc mult pentru bunavointa de a-mi fi raspuns. Daca am inteles bine, somatia privind plata obligatiei stabilite prin titlu executoriu este cea pe care o trimite executorul judecatoresc ANRP-ului?
Multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Legea 247/2005- termen contestatie decizie mobexport mobexport Buna seara Am o matusa care a notificat Primaria in baza legii 10 pentru un teren intravilan. S-a efectuat un raport de evaluare si Comisia Centrala pentru ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 290/2003 - vreau sa dau anrp in judecata tumy tumy Am o hotarire pe legea 290/2003. In martie 2012 trebuia sa primesc prima transa de 40% din despagubire. Nu am primit acesti bani si intentionam sa dau anrp in ... (vezi toată discuția)
Oug 4/2012 tibifi tibifi In luna octombrie 2011 am castigat procesul impotriva ANRP-lui, la CA Bucuresti, de a face evaluarea bunului si, de a emite decizia administrativa. Recursul se ... (vezi toată discuția)