avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Autoritatea Nationala Pentru Restituirea Proprietatii ...
Discuție deschisă în Executare silită

Autoritatea Nationala Pentru Restituirea Proprietatii - proces si executare silita

In nov 2008 am castigat un proces impotriva ANRP, pentru o retrocedare oarecum modesta in bani stabilita, inca din mai 2007, de catre Comisia judeteana pentru aplicarea legii 290/2003. De asemenea, in aprilie 2009 am castigat si recursul, formulat de ANRP. In mai 2009 a urmat o indreptare de eroare materiala din cauza ca se trecuse gresit numarul dosarului. Instanta a rezolvat favorabil si acest aspect. In august 2009 am apelat la un executor judecatoresc. Insa mi se spune ca ANRP are la dispozitie 6 luni (de la sesizarea acesteia de catre executor) pentru a-si indeplini de bunavoie obligatia stabilita de instanta de judecata.
Ce lege reglementeaza aceste termene?
Exista vreo certitudine ca ANRP imi va vira banii in 6 luni?
Ce e de facut daca aceasta actiune nu se produce?
Pot fi amanat in vreun fel pana la prescriea datoriei pe care ANRP o are fata de mine?
Ce pot sa fac pentru rezolvarea situatiei?
Multumesc pentru bunavointa de a-mi fi citit mesajul.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 21:07, 8 Noiembrie 2010
Catre Palsecam.....tatal meu vitreg are sentinta definitiva, s-a judecat cu Primaria Moroeni, DB.....care a pierdut. Primaria a facut demersurile necesare, am dosarul inregistrat la ANRP. Am intrebat in ianuarie despre faza dosarului la ANRP si ne-au spus ca ele s-au luat "aleatoriu" pana acum....si nu intr-o anumita ordine, dupa data depunerii, de exemplu-care mi se pare normala (!!!). Intre timp, fratele lui a murit...a ramas sa beneficieze nevasta lui. Dar...cand? O sa incercam cu un executor judecatoresc, buna ideea-sincer, nu m-am gandit. Multumesc mult, mult.....fiind de profesie jurist, l-am ajutat pe tatal meu adresand celor de la ANRP mai multe memorii din care sa rezulte atat varsta inaintata cat si dorinta de a solutiona mai repede o cauza castigata demult. Numai bine!
Catre Chrysmas
Eu (de fapt o ruda de-ale mele) am depus dosarul la Prefectura. Cred ca prin 2003-2004. In 2007, dupa ce mi s-au tot cerut acte, am primit un document cu antetul "Guvernul Romaniei - Institutia prefectului " prin care eram anuntat de aprobarea dosarului si de suma stabilita ca despagubire pt bunuri ramase in Basarabia (e posibil ca Dvs. sa fi avut retrocedare din Bulgaria si de aceea, poate, de dosar s-a ocupat Primaria - nu stiu...). In comunicarea respectiva se arata ca trebuie sa trimit hotararea Prefecturii la Bucuresti, la ANRP, si ca, in termen de 1 an, ANRP trebuie sa verse banii in contul deschis in acest scop. Am asteptat sa treaca 1 an si apoi am actionat ANRP in instanta. Cu judecare, inclusiv a recursului, a durat cam 1 an. Acum, avocatul meu a apelat la un executor judecatoresc. Se pare ca acum ANRP are la dispozitie 6 luni sa verse banii. Am inteles ca acest termen de 6 luni este reglementat pentru institutiile publice debitoare prin O.G. 22 din 2002, care, insa, a suferit o modificare in 2007. Poate o fi fost si alta modificare dupa 2007 a acesteia, dar nu am reusit sa aflu. Cam asta e ceea ce stiu. Va urez succes!
Aceasta este solutia: actionare in judecata, sentinta definitiva apoi executare silita . N-au fost alocate fonduri suficiente pentru despagubiri:
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2009
SEBASTIAN VITTA, Expert judiciar
expertevaluare a scris:

Aceasta este solutia: actionare in judecata, sentinta definitiva apoi executare silita . N-au fost alocate fonduri suficiente pentru despagubiri:

Solutia este justa ,...dar ce ne facem cu "blindajul ANRP-ului?

(4) Titlurile de despăgubire se valorifică în termen de 3 ani de la data emiterii, care însă nu expiră mai
devreme de 12 luni de la prima şedinţă de tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul «Proprietatea».:O
Mai ales ca:

a) dacă optează pentru primirea exclusiv de despăgubiri în numerar, se prezintă, personal sau prin
mandatar cu procură autentică, la Direcţie, care, după reţinerea titlului de despăgubire în original, îi va
transfera despăgubirea în numerar în termen de 15 zile calendaristice de la data existenţei disponibilităţilorfinanciare; #-o
A trecut ceva timp si "nimic nou sub soare" #-o
Ba e ceva nou: OUG 62/2010 :(
Nu este alta cale decat sa se astepte cei 2 ani pana la reluarea emiterii titlurilor de plata, cand deja sunt cativa ani de cand efectiv nu s-a platit ceva?Onorabilul Guvern este imun la "impulsurile" justitiei?
Cat despre optiunea de conversie...e ingropaciune curata!Cine o mai fi pregatit "tunuri" la Proprietatea?

(3) Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonante de urgentă, au optat pentru acordarea titlurilor de plată, dar acestea nu au fost emise de Autoritatea Natională pentru Restituirea Proprietătilor, pot opta pentru conversia titlurilor de despăgubire în actiuni emise de Fondul"Proprietatea". Persoanele care nu optează pentru conversia titlurilor de despăgubire în actiuni emise de Fondul "Proprietatea" vor primi titluri de plată după expirarea perioadei de suspendare prevăzute la alin.(1), potrivit procedurii stabilite prin titlul VII din Legea nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 247/2005- termen contestatie decizie mobexport mobexport Buna seara Am o matusa care a notificat Primaria in baza legii 10 pentru un teren intravilan. S-a efectuat un raport de evaluare si Comisia Centrala pentru ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 290/2003 - vreau sa dau anrp in judecata tumy tumy Am o hotarire pe legea 290/2003. In martie 2012 trebuia sa primesc prima transa de 40% din despagubire. Nu am primit acesti bani si intentionam sa dau anrp in ... (vezi toată discuția)
Oug 4/2012 tibifi tibifi In luna octombrie 2011 am castigat procesul impotriva ANRP-lui, la CA Bucuresti, de a face evaluarea bunului si, de a emite decizia administrativa. Recursul se ... (vezi toată discuția)