avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie

Am o mica problema, care consta in faptul ca nu inteleg urmatorul fapt.
Un "proces verbal" facut intre 2 persoane si semnate fara notar, se anuleaza dupa 3 ani ?
Cum se aplica aceasta regula , castiga cel care a cumparat sau cel care a vandut?
Daca cel care a cumparat vrea dupa 4 ani sa faca legalizarea acelui "proces-verbal" il mai poate face, chiar daca intre timp vanzatorul s-a razgandit?
Cu stima .
Cel mai recent răspuns: ContSters255159 , utilizator 19:03, 21 Aprilie 2013
Presupun că procesul verbal este o promisiune de v/c avînd ca obiect un imobil.

1. Nu se anulează după 3 ani. În schimb, se poate prescrie.

2. Promitentul cumpărător care a fost lăsat în posesia bunului poate cere încheierea actului autentic oricînd, în acest caz prescripţia neîncepînd să curgă (şi, pri urmare, nici să se împlinească) şi chiar dacă promitentul vînzător s-a răzgîndit (cu excepţia cazului în care s-ar fi prevăzut în contract dreptul de răzgîndire al acestuia).

3. Promitentul cumpărător nu mai poate cere încheierea contractului dacă, fără a avea posesia bunului, au trecut 3 ani de la data la care ar fi fost îndreptaţit să solicite vînzarea (în principiu, de la încheierea promisiunii de v/c sau de la data stabilită în promisiune dacă s-a stabilit o astfel de dată pentru încheierea actului autentic) sau dacă bunul nu se mai află în patrimoniul promitentului vînzător.
Da acest "proces-verbal " de v/c se refera la un imobil.
Sa presupun ca la incheierea acestui "proces-verbal" au existat 2 martori .
Problemele apar atunci cand promitentul vanzator face sesizare la politie ca a fost "fortat" sa semneze acest "proces-verbal", fapt intarit si de cei doi martori care au recunoscut ca s-a semnat sub presiune
Atunci cum se schimba datele acestui "proces -verbal", mai ramane valabil sau nu?
Si trebuie ca instanta sa se pronunte in acest caz ?
Cu stima .
Nu se schimbă nimic.

În primul rînd, ce înseamnă sub presiune? Cît de mare a fost presiunea pentru a putea vicia consimţămîntul celui în cauză?

În al doilea rînd, oricît ar fi fost presiunea de mare, timpul le aşterne pe toate. Dreptul persoanei respective, acela de a cele anularea pentru viciu de consimţămînt, s-a cam prescris şi el.
Multumesc.
Mai am o singura intrebare.
Daca vanzatorul intre timp a incheiat un antecontract de v/c a imobilului autentificata de avocat (nu de notar ca nu avea cadastrul facut la vremea respectiva), datele problemei se schimba ?
Adica antecontractul are prioritate in fata acelui "process verbal " ?

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare ! stelutaalistar stelutaalistar S-a incheiat in forma autentica un antecontract de vanzare-cumparare cu privire la un imobil – tere si casa de locuit. Promitentii cumparatori au achitat ... (vezi toată discuția)
Vanzare /cumparare - vanzator inselat leusan leusan Se intocmeste o promisiune de v/c , se plateste pretul integral. , imobilul nu are carte funciara si din acest motiv nu s-a facut direct ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)