avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE !

S-a incheiat in forma autentica un antecontract de vanzare-cumparare cu privire la un imobil – tere si casa de locuit. Promitentii cumparatori au achitat tot pretul la momentul incheierii antecontractului dar pentru ca trebuia facut cadastru , intabulare , etc (cele necesare vanzarii ) au amanat momentul perfectarii contractului de v-c la o data ulterioara, respective la trecerea unui an de la semnarea antecontractului.
Promitentii vanzatori si-au luat obligatia ca in acest termen de 1 an sa efectueze toate demersurile ptr obtinerea actelor necesare vanzarii.
In antecontract este prevazut faptul ca , in situatia in care promitentii vanzatori nu-si vor respecta obligatiile prev in antecontract acestia vor restitui de 2 ori suma primita , resp pretul achitat integral.
Totodata , in antecontract se stipuleaza faptul ca , in authentic de vanzare-cumpararecazul in care contractul de vanzare-cumparare nu va putea fi incheiat din culpa promitentilor vanzatori , promitentii cumparatori se pot adresa instantei de judecata in vederea pronuntarii unei hotarari ce va tine loc de act autentic de v-c.
Intrebari :
1.Promitentii cumparatori pot opta intre a primii dublul pretului platit sau a se adresa instantei de judecata pentru ca aceasta sa pronunte o hot care sa tina loc de act autentic de v-c?
2.Cum pronunta instanta hotararea daca actele premargatoare vanzarii , resp cadastru , intabulare , nu sunt facute iar promitentii refuza sa le mai faca pentru ca nu mai vor sa vanda?
1. Da, promitenţii cumpărători pot opta. Aşa cum aţi prezentat cazul, clauza de arvună nu instituie în favoarea promitenţilor vînzători o obligaţie alternativă.

2. Documentaţia cadastrală nu are nicio legătură cu hotărîrea instanţei. Ea priveşte doar posibilitatea întabulării.
Oricum, prin hotărîrea instanţei se poate dispune ca organele administraţiei locale să elibereze duplicate după toate actele necesare întabulării, urmînd ca toate cheltuielile primei întabulări să fie puse în seama promitenţilor vînzători.

Liviu S.Bordaş
DEpinde de modul in care e redactat contractul daca opteaza sau le poate primi chiar pe amandoua...
Astfel, depinde daca daunele sunt prevazute pentru intarziere sau pentru neexecutare...

De partea cui sunteti? E inscrisa interdictia de vanzare undeva, macar notata la taxe si impozite?
Sunt de partea promitentilor cumparatori. Nu este inscrisa interdictia nicaieri. Avand in vedere ca nu au carte funciara deschisa . La taxe si impozite nu m-am gandit pentru ca nu stiu procedura.Interesant ce mi-ati scris !

Data post: Miercuri, 22 Octombrie 2008, 20:33
Subiect: RE: ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE !

D-l THEMIS luminati-ma mai mult referitor la punctul 2 . Eu solicit instantei sa pron o hotarare care sa tina loc de contract de v-c dar ce treaba are administratia locala care nu e parte in proces .....si ce acte sa elibereze ? Multumesc .

:offtopic: Nu redactati mesaje consecutive, multumesc.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
chiar daca nu e parte in proces, colegul v-a explicat ca "organele administraţiei locale pot să elibereze duplicate după toate actele necesare întabulării, urmînd ca toate cheltuielile primei întabulări să fie puse în seama promitenţilor vînzători" - daca dispune instanta.
depinde cum va formulati dvs. aceea actiune.
imobilul oricum va trebui intabulat.

av. vasilescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)
Intabulare corecta gabrielsolon gabrielsolon ANTECONTRACT Noi D.M si G . P.in calitate de promitenti vanzatori ne obligam sa vindem catre D . I. ca bun comun conform art 30 din codul familiei cu sotia G. ... (vezi toată discuția)
Atacare antecontract de vanzare-cumparare cu plata integrala alexberi alexberi As vrea sa stiu daca poate fi atacat un Antecontract de Vanzare-Cumparare teren, cu plata integrala a pretului, in conditiile in care data limita specificata ... (vezi toată discuția)