As vrea sa stiu daca poate fi atacat un Antecontract de Vanzare-Cumparare teren, cu plata integrala a pretului, in conditiile in care data limita specificata in Antecontract pentru incheierea Contractului de Vanzare-Cumparare este depasita?
Este vorba de teren agricol si cauza pentru care nu s-a facut Contractul de V-C este lipsa cadastrului, mai precis imposibilitate de a face cadastrul atata timp cat la primarie nu s-a intocmit planul parcelar.
Antecontractul specifica ca promitentul vanzator a primit integral pretul la data semnarii. De asemenea se specifica:
"Eu, promitentul vanzator, ma oblig ca pana la data la care se va incheia Contractul de Vanzare-Cumparare, sa nu instrainez terenul, s anu inchei alte antecontracte, sa obtin documentatia cadastrala si sa intabulez terenul"
In Antecontractul incheiat in Februarie 2007 se mai specifica: "Noi, partile contractante, stabilim de comun acord ca pana cel mai tarziu la data de 21.02.2008, sa perfectam Contractul de Vanzare-Cumparare. Daca nu se perfecteaza Contractul de Vanzare-Cumparare din vina promitentului vanzator, promitenta cumparatoare, isi rezerva dreptul de a se adresa instantelor judecatoresti competente, in vederea obtinerii unei sentinte, care sa tina loc de Contract de Vanzare Cumparare"
Din ce inteleg, nu vreti "sa atacati" contractul ci sa obtineti obligarea promitentei vanzatoare la indeplinirea obligatiilor ce-i revin, conform contractului. Puteti solicita aceasta (obligatie de a face), asa cuu puteti solicita si plata de daune pentru lipsa de folosinta si chiar plata de daune cominatorii pentru intarziere (care pot fi si ele transformate in daune-interese). Pentru acest tip de actiune ar fi bine (dar nu este obligatoriu) sa va angajati un avocat.
Aveti la indemana 2 actiuni: actiunea in rezolutinea antecontractului prin care puteti cere desfiintarea acestei conventii, restituirea pretului si obligarea la daune-interese daca vi s-a cauzat un prejudiciu. In cadrul acestei actiuni va trebui sa dovediti neindeplinirea culpabila a obligatiilor asumate de catre promitentul-vanzator. A doua actiune se refera la aceea prin care puteti solicita instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de instrainare si sa dispuna intabularea in Cf a terenului in favoarea dvs. Se poate recurge la aceasta actiune, daca vanzatorul refuza sa se prezinte la notar in vederea peferctarii contractului de vanzare cumparare.
Depinde de interesul dvs. ce actiune sa promovati: in cadrul primei actiuni veti pierde terenul si vi se va restitui preul, in cadrul celei de-a 2 actiuni veti deveni proprietar asupra terenului.
Ceea ce ma intereseaza este daca Antecontractul este atacabil de catre promitentul vanzator sau de catre urmasii acestuia (in cazul in care acesta a decedat).
Eu intentionez sa cumpar drepturile asupra terenurilor de la promitentul Cumparator, care este o firma. Forma pe care o propune firma este de a-mi cesiona drepturile asupra Antecontractului de Vanzare Cumparare.
Antecontractul poate fi atacat de catre vanzator si de catre succesorii sai, intrucat nu este un contract cu caracter strict personal. Prin cesiunea drepturilor, dvs. ca cesionar veti prelua de la cedent toate drepturile lui care decurg din acest antecontract, si veti lua locul si calitatea cedentului din contract-promitent cumparator. Va trebui sa notificati insa si vanzatorul promitent despre cesiune, si aceasta cesiune va trebui sa imbrace forma autentica.