avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare antecontract de vanzare cumparare teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare antecontract de vanzare cumparare teren agricol la initiativa vanzatorului

Buna ziua,

Am auzit multe variante pe aceasta tema atat din discutiile avute cu unii notari cat si din discutiile avute cu avocati.
Nu-mi este clar pana la urma care este procedura corecta de revocare / rezolutiune conventionala, cred ca acesta este termenul exact ...

deci:

exista un antecontract pt care s-a platit valoare integrala a terenului, in care pe langa toate obligatiile care le are vanzatorul: de a nu instraina , de a notifica in leg cu orice fel de actiune in legatura cu terenul, etc .. exista si urmatoarea clauza:

"in cazul nerespectarii obligatiilor asumate mai sus, noi vanzatorii ne obligam sa platim fata de promitentul-cumparator de 3 ori pretul convenit la art.x din prezentul antecontract".

In aceste conditii vanzatorul doreste sa plateasca de 3 ori pretul antecontractului si sa renunte la obligatia de a incheia actul de vanzare cumparare.

Care este procedura legala pt. revocarea antecontractului ?

Variantele ce mi-au fost prezentate sunt urmatoarele:

1. Cand partile sunt de acord cu obligatiile asumate in antecontract, vanzatorul si cumparatorul se duc la notariat-ul ce a autentificat actul, primul plateste de 3 ori pretul si notarul emite documentul prin care consemneaza desfintarea promisiunii.

2. Cand cumparatorul nu doreste desfintarea promisiunii, vanzatorul il notifica prin executor judecatoresc, iar daca nu se prezinta la convocare, atunci se depune intr-un cont la CEC suma reprezentand de 3 ori val antecontractului, iar notariatul consemneaza desfintarea promisiunii;

3. Cand cumparatorul nu doreste desfintarea promisiunii, vanzatorul il notifica (informeaza doar), depune la CEC suma in contul cumparatorului si al anunta, in felul acesta considerandu-se desfintata unilateral promisiunea in acord cu cele mentionate in antecontract, vanzatorul putand sa dispuna liber de proprietate dupa acest demers.

Care este procedura in acest context ? Fara varianta de actiune in instanta din partea vanzatorului, ci doar procedura notariala.

In situatia in care cumparatorul actioneaza in instanta vanzatorul in conditiile in care la momentul renuntarii unilaterale nu erau indeplinite conditiile pentru incheierea contractului de vanzare cumparare deoarece nu se obtinuse titlu de proprietate pe teren s, acesta fiind in curs de obtinere conform L18/1991 privind reconstituirea dr de proprietate, iar in antecontract nu se mentioneaza un termen limita si nci carei parti ii revine aceasta obligatie, are sanse de reactivare a promisiunii si obtinere prin hot. jud a terenului ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters53762 , utilizator 18:24, 15 Septembrie 2008
Ati expus mai multe varinate desigur cea mai indicata ar fi prima, care prersupune acordul partiulor si un act notarial, totusi se poate proceda si la notificarea prin executor si consemnarea sumei asa cum a fost stabilita prin contract pe numele cumparatorului.
In instanta cumparatorul poate obtine o hotarire care sa tina loc de act de instrainare, insa trebuie sa nu existe nici o piedica pentru incheierea actului, or titlul de proprietate nefiind emis pe numele vinzatorului acesta nu ar putea instraina valabil si s-ar putea apara ca nu poate fi incheiat actul si sa fie obligat la plata sumei convenita prin antecontract.
Multumesc pt raspuns.
De principiu ma intereseaza posibilitatile avute la dispozitie pt anularea antecontractului in situatia in care cumparatorul nu doreste sa se deplaseze la notariat deoarece nu este multumit de plata pretului de 3 ori, avand in vedere ca a achizitionat terenul la un pret mult sub piata, iar in ultima perioada pretul a crescut si in contextul acesta el practic pierde.

In aceste conditii, inteleg practic ca nu se va mai fac e niciun act notarial de revocare ci doar o notificare prin executor in care vanzatorii il instiinteaza ca nu mai sunt de acord sa-si respecte obligatiile asumate si in consecinta respecta sanctiunea mentionata in antecontract de a platii de 3 ori pretul.
De asemenea tot in antecontract i se consemneaza ca suma in cauza a fost depusa la CEC intr-un cont la dispozitia acestuia. Depunerea va fi efectuata exact in data notificarii.
Din momentul acesta din punct de vedere formal vanzatorul a respectat cele mentionate in antecontract, deoarece in acela nu se specifica deloc ca revocare trebuie sa imbrace forma unui document legalizat prin notariat.

Mai departe vanzatorii pot incheia un alt antecontract cu alti cumparatori.

Bineinteles, indiferent de situatie cumparatorul poate ataca in instanta primul antecontract.

Dar daca sa zicem ca acesta castiga in instanta, ce se intampla cu noii cumparatori care au cumparat la un pret mai mare ? Pot si ei sa actioneze la randul lor impotriva vanzatorului ?

Dar cu banii depusi la CEC ? Dar daca cumparatorul a cesionat catre alta persoana drepturile dobandite prin antecontract, fara sa-l instiinteze pe vanzator, iar acesta nestiind de aceasta a virat banii cumparatorului initial ?

Marian
Parerea mea e sa il banda intai si apoi sa rezolutioneze contractul... Caci clauza penala e alternativa, creditorul obligatiei poate obtine in instanta una din doua, ce vrea: vanzarea sau banii. Zic eu, la o prima vedere.

Promisiunea e notata undeva? :)
"In situatia in care cumparatorul actioneaza in instanta vanzatorul in conditiile in care la momentul renuntarii unilaterale nu erau indeplinite conditiile pentru incheierea contractului de vanzare cumparare deoarece nu se obtinuse titlu de proprietate pe teren s, acesta fiind in curs de obtinere conform L18/1991 privind reconstituirea dr de proprietate, iar in antecontract nu se mentioneaza un termen limita si nci carei parti ii revine aceasta obligatie, are sanse de reactivare a promisiunii si obtinere prin hot. jud a terenului ?"

De aici se intelege ca a fost un moment al renuntarii cumparatorului la contract. Aveti vreo dovada ca nu mai dorea sa cumpere? Un inscris.
Si in ce an a fost incheiat antecontractul
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
ContSters53762, utilizator
Renuntarea unilaterala a cui? Care dintre promitenti?
Eu nu am inteles prea mare lucru din fraza aia, da' cred ca ai dreptate, icsulescu.

Alte discuții în legătură

Depasire termen la antecontract omisi omisi Buna ziua! Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare in calitate de vanzator pt un apartament. Apartamentul a fost vandut prin agentie. In antecontract ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala vanzare-cumparare, il pot impiedica pe vanzator sa renunte la vanzare? alexberi alexberi Buna ziua, In calitate de Cumparator: 1) Am o Promisiune Bilaterala de Vanzare-Cumparare imobil cu arvuna. Actul este incheiat acum doua zile la notar. 2) ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare Lorena Chirila Lorena Chirila In ce conditii se poate obtine? Eu nu am avut niciodata un astfel de dosar, doar mi-a cerut cineva parerea in legatura cu nerespectarea obligatiei ... (vezi toată discuția)