avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie promisiune vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie promisiune vanzare-cumparare

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca o promisiune de vanzare din 2008, care nu e facuta la notariat si in care nu este trecuta o data pentru legalizare la notar, se mai poate cere prin proces autentificarea promisiunii de vanzare-cumparare . Este vorba de un teren.
Trecand atatia ani a intervenit prescrierea?
Cel mai recent răspuns: marius675 , utilizator 19:48, 27 Octombrie 2015


Obligatia promitentului nascută din promisiunea de vanzare se stinge la expirarea termenului prevazut in contract sau, daca nu s-a prevazut un termen, la expirarea termenului general de prescriptie de 3 ani, care incepe sa curga de la data incheierii promisiunii de vanzare
Promisiunea de vânzare poate fi nu numai unilaterală, dar şi bilaterală – de a vinde şi cumpăra – în acest caz părţile se obligă să încheie în viitor, la preţul stabilit , contractul de vânzare –cumpărare.

Promisiunea bilaterală este un antecontract în care oricare din părţi poate cere încheierea contractului.

Dacă promitentul nu îşi respectă obligaţia şi vinde lucrul unei alte persoane, beneficiarul cumpărător nu poate cere predarea lucrului, deoarece nu este proprietar, iar vânzarea către o altă persoană este – cu excepţia fraudei – valabilă, beneficiarul putând cere doar daune-interese.

Dacă lucrul se mai găseşte în patrimoniul vânzătorului şi nu există alte impedimente legale, pe lângă posibilitatea acordării de daune – interese sau obligarea promitentului, sub sancţiunea daunelor cominatorii la încheierea contractului, oricare din părţi poate cere instanţei de judecată în temeiul principiului executării în natură a obligaţiilor şi reparării în natura a pagubelor, să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract de vânzare – cumpărare şi să aibă ca efect transferul proprietăţii de la promitentul vânzător la promitentul cumpărător.



Acţiunea este prescriptibilă în termenul general de prescripţie de 3 ani .




Momentul curgerii prescripţiei începe de la data prevăzută de părţi în antecontract, dacă nu a avut loc predarea anticipată a terenului, iar părţile s-au înţeles să încheie contractul la o anumită dată.

( predarea terenului echivaleaza cu recunoaşterea drepturilor beneficiarului).





Va multumesc pentru raspuns.
In trei ani se prescrie doar dreptul de a solicita o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, sau si daunele materiale sau pretul achitat la incheierea promisiunii de vanzare?
Promisiunea a avut loc in 2008.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare cumparare rosudragos84 rosudragos84 ce pot face daca promitentul vanzator nu si-a indeplinit atributiunile stabilite in antecontract? (vezi toată discuția)
Anulare si reemitere antecontract de vanzare cumparare teren PRONET PRONET Buna ziua, Am urmatoarele nelamuriri vis a vis de efectele ce le produce un antecontract. Le mentionez mai jos si va multumesc anticipat pt orice ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, În decembrie 2015 am încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare ... Cezar Dragon Cezar Dragon Bună ziua, În decembrie 2015 am încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru un teren agricol extravilan la notar urmând să încheiem contractul ... (vezi toată discuția)