avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, În decembrie 2015 am încheiat o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, În decembrie 2015 am încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare ...

Bună ziua,

În decembrie 2015 am încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru un teren agricol extravilan la notar urmând să încheiem contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică până în decembrie 2018. Eu, promitentul vânzător, am făcut o înțelegere verbală cu promitenții cumpărători în prezența notarului și le-am lăsat titlul de proprietate astfel încât ei să poată întocmi cartea funciară (cred că le-am lăsat și o procură în acest sens). De asemenea, le-am dat terenul în folosință pentru a putea executa lucrările agricole. În contract este specificat clar că transmisiunea proprietății are loc la data încheierii în formă autentică a contractului de vânzare-cumpărare. Problema este că ei, promitenții cumpărători, au fost pasivi, nu au respectat această înțelegere astfel încât nici la ora actuală acea promisiune de vânzare-cumpărare nu a fost finalizată. Este specificat în această promisiune și faptul că nu este culpa vreuneia dintre părțile contractante situația în care până în decembrie 2018 nu va fi întocmită documentația cadastrală din vina altor instituții abilitate. Menționez că în promisiunea de vânzare-cumpărare a fost specificat faptul că dreptul la acțiune în instanță se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat. Ca să pot debloca situația la începutul acestui an (2023) am întocmit documentația cadastrală (cartea funciară) eu, promitentul vânzător, și de asemenea am obținut și un duplicat după titlul de proprietate. Nu intenționez să mai închei contractul final cu promitenții cumpărători din antecontract (promisiunea de vânzare-cumpărare). Mă interesează în situația în care promitentul cumpărător ar cere daune interese dacă se poate aplica prescripția extinctivă la care știu că termenul general ar fi de trei ani, dar nu știu dacă în această situație prescripția extinctivă se încheie în decembrie 2021 sau se prelungește cu cei doi ani de stare de urgență (din cauza pandemiei covid) și se ajunge în decembrie 2023? Dacă am dat terenul în folosință pentru lucrări agricole se consideră că eu promitentul vânzător am săvârșit un act de recunoaștere? Se apreciază că acest lucru (datul în folosință) constituie o cauză de întrerupere a prescripției?
În final aș dori să știu, ținând cont de faptul că în promisiunea de vânzare-cumpărare s-a specificat că dreptul la acțiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat, dacă promitentul cumpărător mă mai poate da în judecată pentru daune interese. (De aceea am cerut în paragraful anterior lămuriri despre prescripția extinctivă).
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:27, 7 Aprilie 2023
Atat timp cat promitentul cumparator in termenul reciproc contractual asumat nu s-a achitat de obligatii,ulterior termenului final nu mai poate ridica pretentii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract v/c pamant SCOTIANU SCOTIANU Am facut o promisiune de vanzare-cumparare (la notar) pentru un teren agricol in anul 2007. Am incasat de la promitentul cumparator o suma de bani, iar ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare cumparare namian namian Buna seara, Daca am semnat o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un imobil, in 20 ianuarie 2020, ca promitent cumparator, termenul de incheiere ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren agricol dumitru62 dumitru62 Buna ziua . In luna Iulie 2010 parintii mei au vandut un teren agricol de 1 ha cu plata pretului integral . In promisiune sa convenit ca toate cheltuielile ... (vezi toată discuția)