Am facut o promisiune de vanzare-cumparare (la notar) pentru un teren agricol in anul 2007. Am incasat de la promitentul cumparator o suma de bani, iar acesta primea dreptul de folosinta asupra pamantului şi se obliga sa încheie actul de vânzare cumpare pentru acest teren pana în anul 2012 şi să întocmească documentaţia cadastrala şi înscrierea în CF.
Acest termen a trecut si nu s-a facut nici un act de atunci de către promitentul cumparator asa cum prevedea promisiunea. Mentionez că nu am primit nicio notificare privind încheierea actului de V/C.
In acest timp nu m-am ocupat de acest teren dar sunt obligata sa platesc impozitul intrucat este tot terenul meu.
Intrebarile sunt:
1.Mai este valabila promisiunea daca nu s-a executat?
2. Cum sa fac sa intru din nou in posesia pamantului fara sa fiu data in judecata?
Depinde foarte mult de ce scrie in contractul Dvs. In principiu, promisiunea nu mai este valabila atata vreme cat una dintre parti nu si-a respectat obligatiile asumate.
Dvs sunteti in continuare proprietarul terenului. E suficient sa mergeti sa munciti terenul fara nici o formalitate suplimentara daca nu aveti alte prevederi in contractul semnat cu promitentul cumparator.
In antecontract scrie că îi transmitem gratuit dreptul de folosintă asupra acestui teren. Dar promitentul cumpărator nu şi-a îndeplinit obligatile ce îi revin conform antecontractului (cheltuielile cu întocmirea documentaţiei cadastrale, înscrierea în Cartea Funciară, încheierea contractului de v-c).
Tot în antecontract mai spune că în cazul în care refuz să mă prezint la notar la expirarea termenului (nu am primit nicio notificare), promitentul cumpărător are opţiunea să se adreseze instanţei solicitându-i pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act de v/c. Cheltuielile vor fi suportate de partea care nu s-a prezentat la autentificarea contractului.
Intrebări:
1. Mai este valabil antecontractul? Cum poate fi anulat?
2. Veniturile din exploatarea terenului în această perioada (2007-2012- data la care expira termenul de încheiere a contractului de v/c) cui îi revin având în vedere că impozitul pe pământ a fost plătit de mine?
cata vreme promitentul cumparator a intrat in posesia terenului iar antecontractul nu a fost rezolvit (desfiintat) el isi produce in continuare efectele.
Impotriva promitentului cumparator care are posesia terenului nu curge termenul de prescriptie extinctiva, acesta fiind considerat intrerupt ca efect al recunoasterii din partea promitentului vanzator.
Aveti urmatoarele optiuni:
- fie mergeti si luati terenul in posesie (ca si proprietar) provocand astfel cumpratorul sa va cheme in judecata pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare - pardon doar vanzare, cum ii spune in Ncc- (daca mai e interesat de teren).
- fie puneti in intarziere cumparatorul printr-o notificare adresata prin executor judecatoresc (sau alt mijloc ce asigura comunicarea, eventual scrisoare recomandata cu confirmare de primire) mentionand un termen rezonabil (1-2 luni) pana la care isi poate indeplini obligatiile contractuale. Daca nici pana la acest termen de gratie nu-si indeplineste obigatiile, il chemati in judecata si solicitati instantei sa constate rezolutiunea antecontractului (eventual cu daune-interese constand in lipsa de folosinta a terenului, fructele acestuia, etc).
Eu v-as recomanda cea de-a doua varianta!
Nu ati mentionat nimic despre pret. Presupun ca l-ati incasat integral inca de la momentul incheierii antecontractului situatie in care efectul rezolutiunii va fi acela al restituirii prestatiilor (cu respectarea dreptului dumneavoastra la despagubiri), ceea ce nu stiu daca va convine. Presupun ca nu exista clauze de arvuna stipulate in contract.
- Exista si posibilitatea investirii instantei cu o actiune avand ca obiect pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare, direct de catre dumneavoastra.
Veniturile din exploatarea terenului va vor reveni dumneavoastra numai daca obtineti rezolutiunea antecontractului si vor fi o componenta a despagubirilor (componenta de baza as putea spune). Daca nu obtineti rezolutiunea, prin antecontract v-ati obligat sa ii asigurati folosinta gratuita pentru perioada 2007-2012, astfel incat nu puteti obtine nimic (nici macar impozitul platit).
Contractul a avut un termen care a expirat.... deci nu mai este valabil.
Expunerea colegului de mai sus este completa si va da toate variantele posibile.
Consider ca nu este in interesul Dvs sa demarati o actiune in justitie pentru a anula un contract care oricum nu isi mai produce efectele. Asa cum scrie si mai sus, intrati in posesia terenului ca un bun proprietar (fiind vorba de teren agricol este suficient sa incepeti sa il lucrati) si asteptati o eventuala reactie din partea cumparatorului.
Veniturile din exploatarea terenului revin cumparatorului iar Dvs va revine plata impozitului daca nu exista o prevedere expresa despre aceste aspecte in contractul Dvs.