avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare cumparare

Buna seara,
Daca am semnat o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un imobil, in 20 ianuarie 2020, ca promitent cumparator, termenul de incheiere a contractului de vanzare-cumparare fiind in 15 ianuarie 2020 insa pana la finalul anului 2022 nu a fost incheiat in forma autentica, mai pot actiona in instanta pe promitentul vanzator pentru ca nu si-a respectat promisiunea din rea credinta avand in vedere ca au trecut aproape trei ani de la incheierea antecontractului?
Multumesc,
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Remediul în situații în care promitentul cocontractant refuză să încheie contractul de vănzare este cel de a solicita instanței să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare, dacă toate celelalte condiții de validitate ale contractului de vânzare ar fi îndeplinite (de exemplu, dumnevoastră v-ați executat obligațiile ce vă reveneau), însă această solicitare poate fi făcută, potrivit art. 1669, alin. 2, Cod Civil, în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat. Altfel, acest remediu se prescrie.
multumesc pentru raspuns! Contractul trebuia incheiar pana pe 15.01.2020.Ce mai pot face acum sa-mi recuperez pretul platit la incheierea antecontractului?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În funcție și de clauzele contractuale, s-ar putea solicita instanței daune-interese (despagubiri practic), ori, dacă ați plătit ceva in avans, rezoluțiunea promisiunii de vanzare cu restituirea prestațiilor și eventual și daune-interese (trebuie dovedit un prejudiciu aici pentru a obține și despăgubirile, dacă nu există o clauză penală in contract) pentru neexecutarea obligației de a încheia contractul, ori poate și anularea acesteia, dar doar în anumite condiții, mai rar întâlnite.

Deși inițial nu am menționat, dacă cumva ați avut folosința bunului în toți acești 3 ani, instanța ar putea interpreta anumite dispoziții din Codul Civil în sensul în care dreptul la acea acțiune de a obliga promitentul la încheierea contractului de vânzare să nu se fi prescris, faptul că ați locuit acolo putând fi interpretat ca o cauză de întrerupere continuă a prescripției.

Mai exact, ați putea încerca sa solicitați instanței obligarea promitentului la vânzare motivat de faptul că acel termen de 6 luni nu a curs, pentru că ați locuit acolo.



Ultima modificare: Luni, 2 Ianuarie 2023
Cabinet de Avocat Pavel Mihai Daniel , Avocat
Este vorba de un loc de parcare mai exact si nu l-am avut in folosinta pana acum. Am platit pretul cerut la incheierea antecontractului. Mai am timp sa ma adresez instantei?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai sunteti in termen pentru a solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare. In schimb, puteti solicita instantei obligarea vanzatorului la restituirea sumei platite de dumneavoastra (actiune in rezolutiunea promisiunii) si de asemenea, si la despagubiri, dar acest lucru trebuie facut in 3 ani de la incheierea promisiunii de vanzare. Mai sus ati scris ca ati incheiat promisiunea pe 20 ianuarie 2020, ceea ce ar insemna ca trebuie sa solicitati aceasta pana pe 20 ianuarie 2023.
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2023
Cabinet de Avocat Pavel Mihai Daniel , Avocat

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Prescriptie promisiune vanzare-cumparare marius675 marius675 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca o promisiune de vanzare din 2008, care nu e facuta la notariat si in care nu este trecuta o data pentru legalizare la ... (vezi toată discuția)