Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa ma clarific intr-o problema care tine de relatia juridica intre copil si un parinte. Situatia este urmatoarea: Parintii au divortat atunci cand copilul avea 2 ani, copilul ramanand la mama. Tatal a platit pensie alimentara pe toata perioada cat prevedea legea, obligatie pe care si-a achitat-o intotdeauna, insa aceasta a fost unica lui contributie la cresterea copilului. Dupa ani multi, tatal a intrat in posesia unor mosteniri (retrocedari). Din acel moment au inceput sa-i dea tarcoale tot felul de indivizi. In prezent, tatal a ajuns la o varsta avansata si are un anturaj cel putin dubios. Fiul nu urmareste mostenirea (nu a avut nevoie niciodata de nimic de la tata si nici acesta nu i-a dat nimic in afara de acea pensie alimentara), insa nu doreste nici sa aiba vreo raspundere juridica asupra faptelor - constiente sau inconstiente - ale tatalui (in urma cu cateva zile tatal a spus ca i-a disparut buletinul insa nu s-a prezentat pana acum la Politie sa anunte aceasta disparitie si nici nu are de gand). Asadar, pe scurt, va rog sa-mi spuneti ce raspunderi juridice (inclusiv patrimoniale) are fiul faţă de actele săvârşite de tată, in condiţiile in care nu doreşte să aibă legături cu acest tată (deci nu-i doreşte moştenirea). Multumesc
numai morale si, bine ar fi daca copilul probabil matur in prezent ar putea reusi sa treaca peste anumite bariere si nu numai sa intretina o legatura pur formala cu tatal, chiar sa reuseasca o relatie parinte-copil fireasca, ulterior regretele ar putea fi tardive... Sa nu ne judecam parintii, as spune ca o mica justificare la sfatul pe care l-am dat mai sus si nici sa nu facem gesturi de ochii lumii...sangele apa nu se face pana la urma.
Multumesc. Cred ca nu am reusit eu sa ma fac pe deplin inteles. Eu vorbeam despre raspundere patrimoniala fata de actele savarsite de parinte (acte semnate care provoaca daune cuiva sau alte chestiuni similare). Cand am pomenit de "Mostenire" ma refeream la faptul ca datoriile cuiva sunt - din cate stiu - suportate de catre mostenitori (evident, dupa incetarea din viata). In acest context am intrebat ce raspundere patrimoniala are fiul faţă de faptele parintelui, in contextul in care nu revendica nicio mostenire. In ceea ce priveste raspunsul dlui avocat Bogdan, eu nu am initiat aici o discutie filozofica, ci ma intereseaza daca cineva ma poate clarifica punctual la intrebare. Multumesc mult
Nu aveti nicio raspundere pentru faptele/ actiunile tatalui. Daca renuntati la mostenire, nu veti fi mostenitorul tatalui, astfel nu veti avea legatura nici cu averea, nici cu datorii ale tatalui.
Deces mostenitor
roxy_music
Buna seara! In urma decesului mamei mele au ramas bunuri si mostenitori legali si testamentari tatal si fiul meu, eu renuntand in mod expres la succesiune, ... (vezi toată discuția)