avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Firma noua- obligativitatea depunerii Declaratiei 010
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Firma noua- obligativitatea depunerii Declaratiei 010

Buna ziua, am preluat contabilitatii a unei firma noua infiintata (03.04.2013) si am observat pe site anaf figureaza ca platitor impozit pe profit, din cate stiu toate firmele nou infiintate sunt microintreprindere cu impozit pe venit. Ma gandesc ca ar fi gresit cand a complectat D 010 la ifiintare la Registrul Comertului.
1. trebuie sa depun D 010 pt. corectare?
2. ce se intampla cu perioada respectiva? (inca nu are activitate)
Buna ziua,

Trebuie sa verificati si codul CAEN, poate intra la exceptii. Vedeti mai jos extrasul din Codul Fiscal:

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.
Norme metodologice
ART. 112^2 Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii
(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este obligatoriu.
(2) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112^1.
(3) Pentru anul 2013, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112^1 sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu 1 februarie 2013, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 25 martie 2013 inclusiv. Până la acest termen se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013 - 31 ianuarie 2013, prin excepţie de la prevederile art. 34 şi 35.
(4) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. d) este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.
(5) Microîntreprinderile nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 112^1.
(6) Nu sunt obligate să aplice sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:
a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.
(7) Persoanele juridice române care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.

Chiar daca nu are inca activitate se va depune declaratia 100 la trimestru pe zero.
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen, Contabil
Multumesc frumos pentru raspuns, domeniul principal de activitate este 4120 - lucrari de constructiia cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, eu inteleg ca nu intra la exceptii, astept raspuns la primele doua intrebari.

Multumesc,
Buna ziua,In cazul acesta trebuie sa depuneti 010 pentru modificarea vectorului fiscal. Inteleg ca este infiintatata in aprilie firma si in aceasta situatie nu trebuie sa depuneti nicio declaratie pentru trimestrul 1/2013. Aprilie se declara la trimestrul 2 , termen de depunere a declaratiilor fiind 25 iulie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Microintreprindere cu activitate de intermediere bancara vasilicapop vasilicapop Buna ziua. Activitatea de intermedire bancara, cod caen 6612 , se incadreaza la impozit pe venit(microintreprindere) sau impozit pe profit? Societatea este o ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la impozitul pe venitul microintreprinderilor la impozitul pe profit Sisa Sisa Buna seara, Nelamurirea mea este legata de calculul impozitului pe profit. Este vorba de o firma care a fost platitoare de impozit pe profit iar de la ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit sau pe profit? calinapop calinapop Un SRL cu cod CAEN 6512, trebuie sa treaca la plata impozitului pe venit de la 01.02.2013? (Pentru a avea statut de microintreprindere, o firma trebuie sa ... (vezi toată discuția)