avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Securitatea si sanatatea in munca - Dotare echipamente ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Securitatea si sanatatea in munca - Dotare echipamente tehnice de ridicat si transportat cu semanlizare acustica si optica.

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca exista vro lege care sa oblige deserventul de utilaj sau proprietarul de utilaj sa-l doteze corespunzator cu girofar si semnal acustic la mersul cu spatele. O.U.G nr. 195/2002 republicata - Cap 4, art 32, punctul 2, lit c). se aplica si drumurilor dintr-un parc eolian? Drumurile dintr-un parc eolian pot fi considerate ca si drumurile publice, cu toate ca in Regulamentul de santier este specificat ca Codul rutier se aplica si drumurilor din santier?
Legea 319/2006 - art 39, punctul 9 litera k). "Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă privind: k) semnalizarea de securitate şi/sau de sănătate la locul de munca" - Aici intra si semnalizarea acustica si luminoasa? Excavatoarele (cica nu ar fi obligate sa aiba asa ceva ca ele nu dau cu spatele ci se rotesc) sunt obligate sa aiba in dotare semnale acustice la mersul inapoi? Utilajele care nu au prevazut asa ceva in dotare este cineva obligat sa le instaleze cu toate ca folosirea unui astfel de dispozitiv ar duce la salvarea unei vieti?
Cred ca sunt cam multe intrebari, dar le-as fi recunoscator celor care ma ajuta si de aceea va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 20:27, 22 Aprilie 2013
Echipamentul tehnic (de ridicat si transportat, de excavat, etc.) utilizat in santier, trebuie sa fie echipat permanent si in stare de functionare, cu toate dispozitivele de protectie, de semnalizare acustica si optica, mentionate in cartea tehnica a echipamentului respectiv.
Aceste echipamente trebuie sa indeplineasca dispozitiile mentionate in Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca, aprobate prin HG nr. 1146/ 30.08.2006 anexa 1 ( art. 2.8, 2.11, 2.15, 2.17) si anexa 2 (pct.2.2, 3.2).
Pe caile de circulatie din interiorul unui camp eolian se vor respecta toate prevederile din OUG nr.195/ 2002 republicata si in plus instructiunile proprii ssm ale firmei, adecvate activitatilor desfasurate la locurile de munca/ posturile de lucru si inclusiv pe caile de acces.
Angajatorul este obligat sa puna la dispozitia lucratorilor numai echipamente de munca care sa nu puna in pericol securitatea sau sanatatea acestora (art.3 din HG nr. 1146/ 2006).
Daca echipamentul tehnic nu are in dotare, dispozitive de protectie, de semnalizare, etc. fiind invechit moral sau dispozitive deteriorate, angajatorul nu este exonerat de obligatia de la art.3.
La excavatoare, se semnalizeaza inclusiv operatia de rotire, deci dispozitivul acustic este obligatoriu.
Contraventia se poate incadra la art.39 al.(9) lit c) sau k) dupa caz.
Multumesc frumos de raspuns, insa foarte interesant mi sa parut raspunsul dumneavoastra cu privire la semnalizarea acustica a operatiilor de rotire la excavatoare, asta chiar nu o stiam. Exista vro lege sau ordonanta in acest sens, care sa specifice "mura in gura", deoarece responsabili cu aceasta sarcina imi vor cere articole din lege care sa precizeze acest lucru, sau macar ceva pe aproape.
In vechile norme specifice ssm, din anexa la Legea veche a protectiei muncii nr. 90/ 1996 existau astfel de prevederi mura in gura.
Dupa aparitia Legii ssm nr. 319/ 2006 este in vigoare art.3 din HG nr.1146/ 2006.
Angajatorul este obligat sa intocmeasca instructiuni proprii ssm, respectand inclusiv articolele celelalte mentionate de mine, unde se vorbeste despre comunicarea intre lucratori, la anumite operatii speciale. Inteleg ca nu ati citit cu atentie celelalte articole mentionate de mine, daca reveniti cu intrebari suplimentare.
Sunt curios ce masura va prevedea in instructiunile proprii ssm, angajatorul care va cere sa ii spuneti la fix art. de lege care il obliga sa puna claxon la excavator, daca conducatorul excavatorului lucreaza intr-un unghi de unde nu vede ce se intampla dupa/ deasupra unui zid sau la coltul cladirii, unde el descarca cupa. Pune un om care semnalizeaza fiecare miscare sau monteaza un claxon, pune excavatoristul sa descarce de 2 ori, pentru a avea vizibilitate permanent sau pune claxon ?
Va multumesc foarte mult de raspunsuri, va asigur ca am citit cu atentie articolele indicate de dumneavoastra, dar cred ca stiti cum este Legea, mai mult decat interpretabila. Va asigur ca eu daca voi veni cu raspunsurile indicate de dumneavoastra catre subcontractori voi primi aceleasi raspunsuri care vi le-am adresat si eu dumneavoastra. In cazul in care utilajele nu au fost prevazute cu astfel de sisteme ce este de facut? (mi s-a spus ca daca umbla la instalatia electrica pentru montarea sistemului de avertizare la mersul inapoi utilajul isi pierde garantia, iar cand am cerut cartea tehnica a utilajului pentru constatat daca utilajul a avut sau nu un astfel de sistem am primit raspunsul cum ca nu mai exista cartea tehnica a utilajului.)
Dupa cum v-a raspuns si gigipopa@ a trecut timpul normelor care prezinta masuri stricte si limitative privind securitatea muncii.

“Mura in gura” gasiti doar pentru macarale, cum ar fi automacarale, macarale pe pneuri, macarale pe şenile, macarale montate pe vehicule destinate transportului de materiale şi altele asemenea exista prevazuta in Prescriptia Tehnica R 1-2010 obligatia semnalizarii acustice a manevrelor executate.
ART. 120 din PT R 1-2010
Responsabilităţile macaragiului înainte de începerea lucrului sunt următoarele:
h) să verifice funcţionarea instalaţiilor de semnalizare, iluminat, aerisire şi climatizare;
o) să semnalizeze, prin dispozitivul de semnalizare acustic, înainte de fiecare pornire sau manevră a macaralei.

Mai complicat e cu echipamentele ce nu se supun prescriptiilor tehnice ISCIR. In acest caz echipamentele de muncă tr sa fie conforme cu cerintele tehnice specificate in cartea tehnica si in conformitate cu riscurilor identificate la locul de muncă se vor dota cu dispozitive de semnalizare optică si acustică

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de post - inginer mecanic pavel teodor adrian pavel teodor adrian Buna ziua, Doresc sa cunosc fisa postului a inginerului mecanic, care isi desfasoara activitatea intr-o firma de constructii, avand ca obiect principal de ... (vezi toată discuția)
Fisa postului alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna seara, As avea nevoie de fisa postului excavatorist. - URGENT- Sper sa ma poata ajuta cineva. multumesc (vezi toată discuția)
Iscirizare excavatoare lillyian20 lillyian20 Buna ziua, saptamana trecuta am avut un control in santier de la ITM. In urma controlului Inspectorul a solicitat sa punem la dispozitie Iscirizarea ... (vezi toată discuția)