Legea nr. 349/2002 reglementeaza separat si fumatul in baruri, discoteci, restaurante si alte spatii publice cu destinatie similara, stabilind ca este permis numai in spatii special amenajate pentru fumat.
Aceste incaperi trebuie sa respecte totusi anumite conditii obligatorii, similare ca cele prevazute pentru orice spatiu inchis.
Astfel, camerele pentru fumat trebuie sa reprezinte cel mult 50% din suprafata spatiului public inchis destinat clientilor si sa fie delimitate de restul spatiului public inchis, astfel incat sa se asigure izolarea completa de acesta.
Incaperile amenajate pentru fumat nu trebuie sa fie spatiu de tranzit sau de acces in spatiul public inchis.
De asemenea, ele trebuie sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului de tutun, dar si cu scrumiere si cu extinctoare.
In plus, spatiile amenajate pentru fumat sa fie marcate la loc vizibil cu unul dintre urmatoarele indicatoare: «Loc pentru fumat», «Spatiu pentru fumat», «Incapere in care este permis fumatul».
Cei care nu respecta aceste reglementari risca amenzi cuprinse intre 250 si 1000 de lei.
Totusi, aceste reguli nu se aplica barurilor, discotecilor, restaurantelor si altor spatii publice cu destinatie similara, a caror suprafata a intregului spatiu public inchis destinat clientilor este mai mica de 100 m2, daca proprietarul sau managerul acestora stabileste si afiseaza avertismentul: «In aceasta unitate fumatul este permis».
De asemenea, regulile nu sunt valabile nici pentru managerii care decid ca barul, restaurantul sau clubul pe care il conduc va fi destinat nefumatorilor. In acest sens, legea il obliga sa afiseze unul dintre avertismentele: «In aceasta cladire fumatul este complet interzis», «In aceasta institutie fumatul este complet interzis», «In aceasta unitate fumatul este complet interzis».
~ final discuție ~