avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru o persoana cu handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru o persoana cu handicap

primesc pensie de urmas dupa decesul parintilor daca ei au o mie si ceva pensie fiecare si cat e pensia de urmas eu fiind incadrata la handicap accentuat?si la decesul unuia din parinti primesc pensie de urmas.
Cel mai recent răspuns: Grendizer , utilizator 08:00, 18 Iulie 2018
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
...

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 90
Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.

Art. 93
Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.
va multumesc!
unde anume trebuie mers?La Casa de PENSII sau Medicina Muncii?
Casa de pensii.
multumesc

Alte discuții în legătură

Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)
Pensie ContSters352260 ContSters352260 bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere) pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas forgi forgi in urma actualei legi a pensiilor sotia mea sau copilul vor putea beneficia de pensie de urmas si care sunt conditiile?multumesc (vezi toată discuția)