Buna ziua, am o problema la prima vedere simpla. In 2008, in calitate de autor, am sponsorizat aparitia propriei mele carti la o editura din Bucuresti. Nu mi-au facut contract de editare ci doar un contract 'dce sponsorizare' care nu prevede niciun fel de drepturi sau obligatii reciproce. Au trecut 5 ani, si le-am trimis, prin posta cu confirmare de primire, de doua ori, o cerere prin care solicitam sa imi comunice daca lucrarea mea este sau nu epuizata, si daca nu, cate exemplare mai detin (acum un an, la aceeasi intrebare imi raspunsesera ca mai sunt 38 bucati in depozit). Nu mi-au raspuns. Intrebare: pot introduce o actiune in instanta in care sa solicit obligarea editurii la a imi da acest raspuns, si eventuial cheltuieli de judecata ? Nu exista aceasta obligatie in contract, dar pe de alta parte, sunt si autoir, si sponsor al cartii, gandesc ca am dreptul sa stiu ce se intampla cu cartea mea. Ma puteti ajuta cu un raspuns va rog ? Multumesc anticipat !
Trimitei intai o notificare printr-un executor judecatoresc in care le dati termen scurt sa va raspunda in caz contrar ii actionati in judecata pe obligatie de a va informa, urmand sa suporte si cheltuielile de judecata, onorariu de avocat, taxa judiciara de timbru, timbru judiciar, onorariu executor, cheltuieli de executare etc. De obicei cand vad cate cheltuieli de aduna...raspund.:)
I-am trimis deja doua notificari, in februarie si, dupa 30 de zile, din nou in martie, mi-au sosit confirmarile de primire, deci am dovada ca le-au primit. Dar intrebarea mea este: exista aceasta obligatie de a ma informa, daca nu este stipulata in contract ? Ei s-ar putea oare prevala de faptul ca, daca nu apare in contract, nu ar avea aceasta obligatie ?
considerand situatia de fapt expusa (contract de sponsorizare, dvs fiind sponsor, editura beneficiarul sponsorizarii), contractul de sponsorizare se completeaza cu clauzele de dr. comun prevazute de legea sponsorizarii 32/1994 (forma ceruta de lege ptr contractul de sponsorizare este ca acesta sa se incheie in forma scrisa cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii precum si a obligatiilor partilor). Nu vad pe temeiul acesta de drept al legii sponsorizarii vreo posibilitate de a obliga editura la informare. Mai mult decat atat, dpdvd al legii 32/1994, beneficiarul sponsorizarii poate fi o persoana juridica [b]fara scop lucrativ[/b]. Nu stiu in ce masura editura cu care ati incheiat contractul este o persoana juridica fara scop lucrativ, astfel incat contractul respectiv sa poata fi considerat contract de sponsorizare.
Avand in vedere obiectul contractului (imputernicirea editurii pe cheltuiala autorului pentru a reporduce opera si a o distribui), acesta ar fi un contract de antrepriza (a se vedea art 48 alin 2 si 3 din L8/1996 a dr. de autor). Incidente in acest caz ar fi prevederile contractului de antrepriza din codul civil (daca ati incheiat contractul pe vechiul cod se aplica prevederile acestuia). In acest caz in contractul de antrepriza atat pe noul cod cat si pe vechiul cod antreprenorul are obligatia de informare a clientului. Mai mult decat atat, aceasta obligatie de informare ar putea fi sustinuta in plus de impunerea repectarii drepturilor de autor asupra operei pe care le aveti dvs, incidente in acest caz fiind prevederile L 8/1996 privind dr. de autor.
concluzionanad, din situatia de fapt expusa, parerea mea este ca aveti temei juridic pentru a intenta o act. in justitie, dar nu pe legea sponsorizarii.
Va multumesc foarte mult pentru acest raspuns, care imi lamureste niste chestiuni importante. Intr-adevar, editura nu este persoana juridica fara scop lucrativ, ea este societate comerciala (SRL).
cu placere si succes! sfatul meu este sa apelati la un avocat, iar inainte de un proces, sa incercati medierea cu editura (credeti-ma ca daca si partea adversa este de acord, medierea este cea mai buna solutie)