avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ccc - somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ccc - somaj

Buna ziua! Am lucrat cu A.I., neplatind asigurarea pentru somaj. Dupa nasterea primului copil, am inchis A.I., si imediat am si ramas insarcinata cu al doilea copil. Pe un sait am citit ca perioada in care primesc indemnizatia de crestere copil este stagiu de cotizare. In consecinta, pot beneficia de indemnizatie de somaj, din moment ce as dori sa revin pe piata muncii insa nu gasesc un loc de munca? Va rog, sa argumentati cu texte de lege sau referiri, ca sa-mi pot construi cererea. Daca am inteles gresit, va rog mult, sa ma luminati. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: bea_foris , utilizator 11:51, 23 Aprilie 2013
Cred ca trebuie sa dati detalii si despre perioade .. intrucat stagiul de cotizare la somaj se calculeaza prin raportare la ultimele 24 de luni de la data cand :
a) a încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
b) a încetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) a încetat mandatul pentru care au fost numiţi sau aleşi, dacă anterior nu au fost încadraţi în muncă sau dacă reluarea activităţii nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activităţii angajatorului;
d) a expirat durata pentru care militarii au fost angajaţi pe bază de contract sau li s-a desfăcut contractul din motive neimputabile lor;
e) a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) s-a încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu se realizează venituri sau se realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
g) s-a încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncă şi nu au reuşit să se încadreze în muncă;
h) s-a încetat raporturile de muncă sau de serviciu din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;

1. Ce inseamna A.I.?

2. Perioada de concediu crestere copil (CCC) este perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj (deci nu este stagiu de cotizare) si se ia in calcul numai la stabilirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj si a cotei procentuale pentru indemnizatia de somaj.
A.I. ar insemna intreprindere individuala ... sau activitate independenta :-/
Multumesc, m-am lamurit(perioada asimilata doar).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatii privind plata somaj zaly zaly As dori sa aflu cat se plateste somajul,se iau in calcul ultimele salarii,vechimea in munca sau ce altceva? (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj?// alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu un salariat in ce cazuri poate beneficia de somaj???? (vezi toată discuția)
Somaj cristealuminitza cristealuminitza daca incetez activitatea cu acordul partilor pot beneficia de somaj??? (vezi toată discuția)