avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Ore suplimentare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Ore suplimentare

Buna ziua!
Daca luna in aprilie am avut 16 ore suplimentare efectuate, angajatorul imi va plati orele + sporul de 75%? Doar in art 120 din Codul Muncii se mentioneaza de sporul pt orele suplimentare, in cazul in care aceste ore nu s-au compensat in decurs de 60 zile.
Sa luam un exemplu pt a fi mai clar:
- salar brut 750 ron:176 ore=4,26 ron/ora
- ore suplim= 16 x 4,26= 68 ron
- spor ore suplim= 51 ron
- salar cuvenit in aprilie: 750 + 68 +51=869 ron din care se scad contributiile si impozitul.


ART. 119
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
ART. 120
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adelina20001 , utilizator 08:40, 26 Aprilie 2013
Care este intrebarea dvs? Ati calculat corect salariul.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
carmen01011958, moderator
Nelamurirea era legata de faptul ca art 119 din CM nu precizeaza nimic de spor, ci doar art. 120, atunci cand compensarea cu orele libere platite nu s-a putut efectua in urmatoarele 60 zile. Intrebare:
- daca i se platesc orele suplimentare in luna in care au fost efectuate, primeste si spor?
- daca se face compensare cu ore libere platite, mai primeste spor?
- daca nu se face compensare in urmatoarele 60 de zile, va primi contravaloarea orelor suplimentare si sporul?
Multumesc!
Regula este art 119 CM, compensarea prin timp liber platit.
Daca se opteaza pentru plata orelor suplimentare in luna in care au fost efectuate va primi bineinteles si spor de minim 75%.
Daca se opteaza pentru compensarea cu ore libere platite, nu mai primeste spor la salariu, ci se vor plati normal orele suplimentare. Orele libere platite sunt echivalentul sporului de minim 75%, impropriu-zis "echivalent" intrucat sunt mai avantajoase pt salariat.
Daca se opteaza pentru compensarea cu ore libere platite, nu s-au platit normal orele suplimentare pe statul de plata aferent lunii in care s-au efectuat, insa nu s-a putut face compensarea in 60 de zile, atunci salariatul va primi contravaloarea orelor suplimentare si sporul de minim 75%.
Daca se opteaza pentru compensarea cu ore libere platite si i s-au platit normal orele suplimentare pe statul de plata aferent lunii in care s-au efectuat, insa nu s-a putut face compensarea in 60 de zile, atunci salariatul va primi doar sporul de minim 75%.
Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"salariu corespunzator" vasile13 vasile13 In sensul articolului 119 din Codul Muncii care este "salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru" ? Compensarea se face ... (vezi toată discuția)
Ore suplim ContSters60781 ContSters60781 Am doua intrebari in legatura cu art 119 din Codul Muncii. 1. Cum se trec in pontaj orele libere platite in urmatoarele 30 zile dupa efectuarea celor ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare muncesc muncesc Buna ziua! Nu prea inteleg ce inseamna spor pentru ore suplimentare. Adica, eu nu inteleg la fel cum inteleg cei de la HR. Daca trebuie sa fac in februarie, ... (vezi toată discuția)