Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
Angajatorul vrea sa lucreze in data de 01 mai si sa acorde ziua libera salariatilor in data de 03 mai- vineri.
In aceasta situatie trebuie anuntat ITM-ul ?
In baza carui art din lege?
Multumesc.
nU trebuie sa anuntati ITM-ul in aceasta situatie ... se va emite o decizie a angajatorului la care se va atasa un tabel cu numele si semnatura angajatilor care sunt de acord sa vina la lucru in ziua de 1 mai si sa-si recupereze ziua in data de 3 mai ... de asemenea, se poate prevede in decizie si acordarea unui anumit spor pentru munca in data de 01.05.2013.
Nu este obligatoriu acel spor ..... numai pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% aplicat la salariul de bază.
Nu am un astfel de model ..... dar din cate retin minte probabil ca exista deja un astfel de model pe forum ... nu sunt sigur...
Caut hotararea de guvern care stabileste clar unitatile care pot lucra in zilele de sarbatoare legala, dar nu gasesc.
Daca ma puteti ajuta cu numarul acestei hotarari.
Multumesc.
Daca lucrati intr-o unitate sanitara sau de alimentatie publica, ori aveti un loc de munca in care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, puteti sa va desfasurati activitatea in ziua de 1 mai, conf art 140-141 CM. Nu trebuie sa informati ITM-ul si nici sa intocmiti liste. Nu este nevoie de acordul salariatilor. Pur si simplu intocmiti pontajul zilnic, de unde rezulta cine a lucrat in data de 1 mai.
Puteti sa le acordati ziua libera in data de 3 mai, pentru ziua de 1 mai lucrata. Conf art 142 CM salariaţilor care lucrează in zilele de sarbatoare legala li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar daca din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Ceilalti angajatori, care nu se incadreaza in prev art. 140-141 CM nu au dreptul sa desfasoare activitate in in zilele de sarbatoare legala. Conf art 260 alin 1 lit g si h CM incalcarea prev legale se sanctioneaza cu amenda contraventionala.
Munca de 1 mai
Dinush
In cazul in care se lucreaza de 1 mai deoarece activam in constructii si nu se poate intrerupe activitatea, este suficienta o notificare catre salariati prin ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale
adelinasi
Buna ziua,
Daca societatea a prestat munca in data de 24.01.2018, cu acordul salariatilor, prin intocmirea de liste nominale cu semnaturi, cum se vor ... (vezi toată discuția)