avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Autoaparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Autoaparare

Am fost pus recent intr-o situatie din care am iesit "bine" pana la urma.Mai exact , intr-o seara pe la ora 21.30 , mergeam sa o iau pe sotia mea de la serviciu si conduceam masina pe un drum din sat, pe o portiune de cca. 500m care se afla in camp, cand vad in fata pe aproape toata latimea drumului
o "gasca" (cel putin 8 ) de tineri intre 18 si 25 de ani. Dupa sticlele pe care le aveau asupra lor vreo 3 dintre ei am presupus ca sunt bauti.
In acel moment , cu intentia de a nu "deranja" stimata adunare , am schimbat pe lumina de intalnire , m-am incadrat maxim in stanga drumului, moment in care si tinerii sau strans mai mult sau mai putin in stanga lor si astfel am avut un culoar sigur prin care sa-mi continui drumul.
Doar ca nu a fost asa simplu. Chiar cand am ajuns in dreptul lor cel care era mai aproape de mine a lovit masina cu sticla pe care o avea in mana, moment in care din reflex ,instinct etc. am franat. Tipul respectiv a venit la portiera foarte agitat si rostind cuvinte ******* ,care de fapt spuneau "da ma ,ti-am lovit masina ,ce ai de gand sa faci?".
Am coborat PUTIN geamul si l-am intrebat care e problema lui cu mine,el a inceput sa ameninte din nou si a INCERCAT SA DESCHIDA portiera.(care nu era blocata #-o ,dar are un secret la clapeta :P).

Precizare:
Am franat din reflex la auzul pocniturii ,poate si din cauza ca sunt sofer incepator. Puteam de altfel sa merg mai departe.



Acum am doua intrebari:

1. Daca as fi avut asupra mea un spray paralizant ,lacrimogen ,un aparat cu electrosocuri si tipul ar fi deschis portiera , as fi fost indreptatit sa le folosesc asupra lui pentru a scapa de pericolul imediat (tipul era in picioare eu asezat in scaun , nu stiu daca ma puteam feri de o lovitura) si apoi sa demarez pana sa se apropie ceilalti?
2. Daca in alta situatie un individ se pune in fata masinii si clar va trebui sa opresc X-( si sa zicem ca un altul forteaza portiera ori intentionaza sau chiar sparge geamul am voie din punct de vedere legal sa ies cu intrumentele de mai sus si sa-i "anihilez".

Pun intrebarea 2 pentru ca am sentimentul ca nu va fi ultima oara cand voi intalni situatia data ,si e posibil sa nu mai fiu singur ci sa fiu cu sotia ori chiar si cu fetita mea de numai 8 ani .
Precizez ca nu am vazut figura decat celui care sa apropiat, si nu-l cunosc, iar daca merg la politie o sa-mi ceara numele individului.
In general nu cunosc tinerii de prin zona eu locuind la sotie.

Ma multumesc anticipat !
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
Capelu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Capelu , utilizator 18:30, 29 Aprilie 2013
aici este foarte interpretabil. depinde cum anume va ataca, daca vine cu un real pericol asupra dvs caci poate fi depasirea limitei legitimei aparari si nu va fi bine pentru dvs
in situatii de acest gen, cea mai sigura solutie este sa circulati cu usile blocate si in cazul in care se pune cineva in fata dvs,sunati la politie.nu are cum sa intre in masina.geamul nu poate sa il sparga cu mainile goale si in momentul in care se apuca si cauta bolovani (cu care nu e sigur ca reuseste) puteti pleca direct la sectia de politie.sunt foarte riscante situatiile de legitima aparare in care se poate proba chiar faptul ca persoana s-a incadrat intr-o aparare proportionala cu atacul. faptul ca o persoana deschide o usa la masina nu poate crea din punctul meu de vedere o panica de asa natura incat sa merita un spray in "mecla".spray la care poate fi alergica si moare,sau se umfla toata fata ....
numantere a scris:

faptul ca o persoana deschide o usa la masina nu poate crea din punctul meu de vedere o panica de asa natura incat sa merita un spray in "mecla".


Sincer ,din punctul meu de vedere e clar ca tipu nu incerca sa deschida portiera in timp ce injura si ameninta , ca sa dea mana cu mine.Mai ales ca , am uitat sa spun ,in acel moment unul sau doi din ceilalti indivizi loveau cu pumnii sau poate cu picioarele in spatele masinii.
Asadar ,luand in calcul aceste detalii plus faptul ca ma aflam intr-o zona in care nu existau stalpi de iluminat public (daca stingeam luminile masinii nu mai vedeam nimic), iar tipii erau dupa cum am zis cel putin 8, iar la bautura se stie ca tupeul "tartorului" starneste si pe altii care vor sa arate ca si ei sunt "bazati".......
Nu sunt adeptul ideii "decat sa planga mama ,mai bine sa planga masa",dar as vrea sa stiu ca
in situatia presupusa in punctul 2 al primului post ,pot sa-mi apar integritatea fizica si materiala fara sa fiu tras tot eu la raspundere.
Si inca ceva :
Daca "tata smecherilor si-ar fi luat un spray in "mecla" " , as fi putut sa ies din masina si cel mai probabil ceilalti sa-si piarda orice elan vazand ca nu e de gluma, mai ales ca am totusi 1.95 m inaltime (eu fiind in masina nu stii asta).
Nu sunt un tip dur ,cu atat mai putin violent iar la cei 1.95 m am doar vreo 80kg.Dar
daca coboara din masina un tip de aproape doi metri cu o tonfa in mana, iar cel mai "sme" urla pe jos eu unu as rupe recordul la viteza in directia opusa.
:de aici intrebarile mele visavis de instrumentele respective
SI m-am exprimat gresit cand am spus "anihilez", voiam doar sa spun "linistesc", in asa fel incat sa nu raman cu un sentiment de frustrare care te poate face sa explodezi mai rau .Adica pe bune ,eu nu fac nimic ca nu am voie ,politia nu face nimic ca nu am probe iar niste golani isi fac de cap dupa bunul plac. Deja simt ca iau foc :(.

Multumesc si mai astept si alte raspunsuri din partea dumneavoastra , poate cineva care a fost intr-o situatie de genul asta.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
Capelu, utilizator
intr-adevar exista situatii care din punctul meu de vedere nu pot fi acoperite corect din punct de vedere legal.sa va dau un exemplu:
acelasi episod dar in masina cu sotia,eventual si copilul mic.dumneavoastra va dati jos si unul dintre "Barbatii" aia va da un pumn in plina figura.sotia + copil = soc. aia fug.mergeti la iml scoateti certificat dar daca nu patiti ceva grav atunci zile ingrijire vor fi 3-4.politia ce sa faca in acest caz?da,pot sa inceapa urmarirea penala,dar se va solda cu o amenda administrativa in cel mai bun caz,insa, "umilinita" suferita nu poate fi reparata chiar asa.este bine sa aveti un spray paralizant la dvs in cazul in care va simtiti amenintat dar sa fiti foarte atent cand il folositi si cu atat mai mult dupa ce l-ati folosit sa sunati imediat politia,ca dansii sa constate ca nu sunteti justitiarul satului.
O solutie ca macar sa aveti dovada faptelor petrecute este montarea pe masina a unor camere de supraveghere auto. Incep de la 150 lei.

Alte discuții în legătură

Despre citatii alexlex alexlex Buna ziua,acum o luna m-am autoaparat folosind un spray paralizant,mirosul deranjant din scara blocului a alertat vecinii ce au chemat politia.Din auzite ... (vezi toată discuția)
Utilizarea sprayului paralizant Raluca D. Raluca D. Bună ziua, Sunt o biciclistă care s-a săturat să fie agresată verbal pe stradă, zi de zi. În aceeaşi situaţie sunt sute de alte bicicliste, doar ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! - sicanare in trafic BarbuAlexandruMarian BarbuAlexandruMarian Buna seara , vin cu 4 intrebari dupa o experienta neplacuta , astazi in jurul orei 12-00 am avut o sicanare in trafic cu un domn taximetrist , ulterior mi-am ... (vezi toată discuția)