avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Autoaparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Autoaparare

Am fost pus recent intr-o situatie din care am iesit "bine" pana la urma.Mai exact , intr-o seara pe la ora 21.30 , mergeam sa o iau pe sotia mea de la serviciu si conduceam masina pe un drum din sat, pe o portiune de cca. 500m care se afla in camp, cand vad in fata pe aproape toata latimea drumului
o "gasca" (cel putin 8 ) de tineri intre 18 si 25 de ani. Dupa sticlele pe care le aveau asupra lor vreo 3 dintre ei am presupus ca sunt bauti.
In acel moment , cu intentia de a nu "deranja" stimata adunare , am schimbat pe lumina de intalnire , m-am incadrat maxim in stanga drumului, moment in care si tinerii sau strans mai mult sau mai putin in stanga lor si astfel am avut un culoar sigur prin care sa-mi continui drumul.
Doar ca nu a fost asa simplu. Chiar cand am ajuns in dreptul lor cel care era mai aproape de mine a lovit masina cu sticla pe care o avea in mana, moment in care din reflex ,instinct etc. am franat. Tipul respectiv a venit la portiera foarte agitat si rostind cuvinte ******* ,care de fapt spuneau "da ma ,ti-am lovit masina ,ce ai de gand sa faci?".
Am coborat PUTIN geamul si l-am intrebat care e problema lui cu mine,el a inceput sa ameninte din nou si a INCERCAT SA DESCHIDA portiera.(care nu era blocata #-o ,dar are un secret la clapeta :P).

Precizare:
Am franat din reflex la auzul pocniturii ,poate si din cauza ca sunt sofer incepator. Puteam de altfel sa merg mai departe.



Acum am doua intrebari:

1. Daca as fi avut asupra mea un spray paralizant ,lacrimogen ,un aparat cu electrosocuri si tipul ar fi deschis portiera , as fi fost indreptatit sa le folosesc asupra lui pentru a scapa de pericolul imediat (tipul era in picioare eu asezat in scaun , nu stiu daca ma puteam feri de o lovitura) si apoi sa demarez pana sa se apropie ceilalti?
2. Daca in alta situatie un individ se pune in fata masinii si clar va trebui sa opresc X-( si sa zicem ca un altul forteaza portiera ori intentionaza sau chiar sparge geamul am voie din punct de vedere legal sa ies cu intrumentele de mai sus si sa-i "anihilez".

Pun intrebarea 2 pentru ca am sentimentul ca nu va fi ultima oara cand voi intalni situatia data ,si e posibil sa nu mai fiu singur ci sa fiu cu sotia ori chiar si cu fetita mea de numai 8 ani .
Precizez ca nu am vazut figura decat celui care sa apropiat, si nu-l cunosc, iar daca merg la politie o sa-mi ceara numele individului.
In general nu cunosc tinerii de prin zona eu locuind la sotie.

Ma multumesc anticipat !
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
Capelu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Capelu , utilizator 18:30, 29 Aprilie 2013
Atata timp cat nu v-a dat un pumn, si nu v-a agresat nu puteti face nimic. Nu puteti invoca nimic.

faptul ca a lovit masina cu sticla, mira-mas sa fie interpretata drept agresiune... poate e distrugere, dar pentru distrugere.... e alta treaba, stai cuminte si chemi politia, nu incepi sa te bati

problema e ca zgarietura masinii va fi mica comparativ cu nervii pe care o sa ii consumati.

Poate daca sparge o sticla pe masina dvs. atunci !... dar chiar si asa....parca nu poti sa impusti pe unul sau sa ii dai cu spray lacrimogen pentru ca a agresat O MASINA. Pentru masina aveti daune CASCO, politie, 112 etc. Deci iar nu e bine.

neaparat trebuie sa va agreseze pe dvs!
neaparat sa fiti cuminte si sa chemati politia.

nu garantez ca pentru un pumn trebuie sa dai un glont/soc electric/spray la schimb.

Glontele e disproportionat si de vina o sa fiti dvs. Sa ma contrazica avocatii.

Cati pumni in fata echivaleza cu un glont de cauciuc, adica zile de spitalizare ?

Puneti-va aparat video pe masina, ca sa dovediti agresiunea.

Incercati sa nu fiti violent pentru a putea sa invocati agresiunea reala si sa dati vina pe cel care chiar a fost violent, Nu dati decat dupa ce a dat el primul. Nu cred ca o sa reusiti sa va stapaniti.

Invatati niste tehnici de autoaparare. dar va trebuie un an de antrenamente ca sa deveniti "initiat" in devierea energiei unui pumn.

Parca sprayul si glontul de cauciuc sunt "proportionale" cu un pumn, ca raspuns, fara sa il depaseasca in gravitate.


Daca 8 oameni blocheaza un drum... inseamna ca....trebuie sa va plangeti pentru faptul ca blocheaza drumul. Nu puteti sa va rezolvati problema singur. Autoritatile trebuie sa faca ceva.

Un pistol cu cauciuc detinut legal , ar fi bun pentru a trage focuri de avertisment daca incearca sa va agreseze. Alea i-ar potoli urgent. Dar fara sa trageti direct in ei.
E aproape imposibil sa te aperi in fata a 8 oameni beti.
Unu la opt ? Intrebarea dvs e foarte dificila. Pentru a te autoapara de la distanta trebuie sa folosesti inteligenta, nu forta !
Da. E clar. Trebuie sa fie lovire sau tentativa (preferabil ) pentru a avea dreptul sa ma apar.
Chiar ca e ca naiba.

Va multumesc pentru raspunsuri .

Peace!
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
Capelu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre citatii alexlex alexlex Buna ziua,acum o luna m-am autoaparat folosind un spray paralizant,mirosul deranjant din scara blocului a alertat vecinii ce au chemat politia.Din auzite ... (vezi toată discuția)
Utilizarea sprayului paralizant Raluca D. Raluca D. Bună ziua, Sunt o biciclistă care s-a săturat să fie agresată verbal pe stradă, zi de zi. În aceeaşi situaţie sunt sute de alte bicicliste, doar ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! - sicanare in trafic BarbuAlexandruMarian BarbuAlexandruMarian Buna seara , vin cu 4 intrebari dupa o experienta neplacuta , astazi in jurul orei 12-00 am avut o sicanare in trafic cu un domn taximetrist , ulterior mi-am ... (vezi toată discuția)