avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Autoaparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Autoaparare

Am fost pus recent intr-o situatie din care am iesit "bine" pana la urma.Mai exact , intr-o seara pe la ora 21.30 , mergeam sa o iau pe sotia mea de la serviciu si conduceam masina pe un drum din sat, pe o portiune de cca. 500m care se afla in camp, cand vad in fata pe aproape toata latimea drumului
o "gasca" (cel putin 8 ) de tineri intre 18 si 25 de ani. Dupa sticlele pe care le aveau asupra lor vreo 3 dintre ei am presupus ca sunt bauti.
In acel moment , cu intentia de a nu "deranja" stimata adunare , am schimbat pe lumina de intalnire , m-am incadrat maxim in stanga drumului, moment in care si tinerii sau strans mai mult sau mai putin in stanga lor si astfel am avut un culoar sigur prin care sa-mi continui drumul.
Doar ca nu a fost asa simplu. Chiar cand am ajuns in dreptul lor cel care era mai aproape de mine a lovit masina cu sticla pe care o avea in mana, moment in care din reflex ,instinct etc. am franat. Tipul respectiv a venit la portiera foarte agitat si rostind cuvinte ******* ,care de fapt spuneau "da ma ,ti-am lovit masina ,ce ai de gand sa faci?".
Am coborat PUTIN geamul si l-am intrebat care e problema lui cu mine,el a inceput sa ameninte din nou si a INCERCAT SA DESCHIDA portiera.(care nu era blocata #-o ,dar are un secret la clapeta :P).

Precizare:
Am franat din reflex la auzul pocniturii ,poate si din cauza ca sunt sofer incepator. Puteam de altfel sa merg mai departe.



Acum am doua intrebari:

1. Daca as fi avut asupra mea un spray paralizant ,lacrimogen ,un aparat cu electrosocuri si tipul ar fi deschis portiera , as fi fost indreptatit sa le folosesc asupra lui pentru a scapa de pericolul imediat (tipul era in picioare eu asezat in scaun , nu stiu daca ma puteam feri de o lovitura) si apoi sa demarez pana sa se apropie ceilalti?
2. Daca in alta situatie un individ se pune in fata masinii si clar va trebui sa opresc X-( si sa zicem ca un altul forteaza portiera ori intentionaza sau chiar sparge geamul am voie din punct de vedere legal sa ies cu intrumentele de mai sus si sa-i "anihilez".

Pun intrebarea 2 pentru ca am sentimentul ca nu va fi ultima oara cand voi intalni situatia data ,si e posibil sa nu mai fiu singur ci sa fiu cu sotia ori chiar si cu fetita mea de numai 8 ani .
Precizez ca nu am vazut figura decat celui care sa apropiat, si nu-l cunosc, iar daca merg la politie o sa-mi ceara numele individului.
In general nu cunosc tinerii de prin zona eu locuind la sotie.

Ma multumesc anticipat !
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2013
Capelu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Capelu , utilizator 18:30, 29 Aprilie 2013
grija mare cu sprayul lacrimogen sau paralizant
trebuie avut in vedere ca dv sunteti intr-un spatiu inchis in care o parte din "elixir" poate sa va afecteze mult mai mult si pe perioada mai mare decat pe acele impotriva caruia ati fi vrut sa o indreptati
nu va dati jos din masina, grupul numeros incurajeaza actiunea celui mai recalcitrant mai ales ca raportul greutate-inaltime nu va este favorabil (nu zic ca trebuie sa va ingrasati)
puteti pune la indemana si un aparat foto cu care imortalizati momentul impreuna cu persoana care va ataca, blitul are efect vizual dar din pacate nu se poate folosi prin parbriz din cauza reflexiei luminii
in cazul in care nu ati accidentat vreun petrecaret este mult mai bine sa depasiti grupul posibil agresiv, la o distanta sigura constatati daunele si daca merita sunati la numarul unic de urgenta sau va prezentati de cate ori vi se intampla la cea mai apropiata sectie de politie, pana cand cineva se va satura de plangerile depuse si va actiona in sfarsit pentru apararea cetaceanului

zidurile Ierihonlui s-au prabusit doar dupa ce au fost inconjurate de 6 ori in 6 zile si de 7 ori in a saptea zi cu surle sitrambite
cred ca aceasta metoda trebuie folosita la trezirea autoritatilor
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
ytrewq, utilizator
Asteptati sa fiti atacat sau agresat fizic,
pentru a putea invoca autoapararea,
altfel e imposibil de demonstrat ca el e atacatorul.

Eu zic ca un sut in portiera sau o lovitura de care ati reusit sa va feriti ar fi deajuns pentru a declansa autoapararea....dar... sa ma contrazica un avocat.

Trebuie sa asteptati.
Pana nu da efectiv in dvs nu exista temei pentru autoaparare.
Daca da si va feriti este ideal. pentru ca nici asta nu are voie.
Pur si simplu trebuie sa va loveasca si dvs sa inghititi o data un pumn

(E ca naiba)
este greu ca cineva care are spray lacrimogen in ochi sa va loveasca cu un pumn, in timp ce va feriti.

deci e plauzibil ca intai ati luat un pumn in figura, apoi v-ati aparat.

oricum cred ca trebuie sa faceti exercitii serioase de folosire a sprayului inainte, cautati un instructor, nici nu stiu unde se gasesc sprayuri profesionale....
@capelu
Dupa cum ati descris lucrurile probabil ca situatia va escalada. Mai ales ca bateti drumul ala des... Cumparati-va un revolver cu glont ! Daca aia erau 8/9 si foloseati sprayul va putea costa scump de tot ! ,,Spreiati'' doi-trei, hai patru, dar ceilalti ? Si aia spreiati nu cadeau lati.... ce v-ar mai fi multumit :(( Cu revolverul e simplu ! Si inca ceva : spuneti ca sunteti ginere si nu sunteti de-al locului. Sotia ce zice de situatia asta, printre petrecareti nu se afla/aflau cineva care i-a facut curte si d-na l-a tratat cu refuz ? Ca barbatii accepta (dar nu uita !) greu aceste esecuri... si daca prietenii mai si rasucesc cutitul in rana, chiar veche.....
A avea dreptul să deţii armă necesită o autorizare prealabilă, deci nu oricum, pentru a nu se încălca regimul armelor şi muniţiilor. Iar de folosit se poate folosi doar pentru autoapărare. Trebuie ştiut faptul că există nişte condiţii ale atacului pentru ca cel care se apără să poată invoca cu succes legitima apărare. Astfel, atacul trebuie să fie unul material, direct, imediat şi injust. Apărarea, de principiu, trebuie să fie proporţională cu gravitate atacului. Se poate reţine şi o depăşire a limitelor legitimei apărări, datorată stării de tublurare sau temere a victimei agresiunii. Dar aceştia sunt factori subiectivi şi foarte greu de probat.
Cel mai indicat lucru este a se evita asemenea provocări. Trebuie continuat drumul , pentru că nu se ştie ce se întâmplă la o eventuală oprire. Mai ales când se află şi copii în maşină, este foartr riscant a se răspunde provocărilor. NU vă mai hazardaţi să opriţi .

Alte discuții în legătură

Despre citatii alexlex alexlex Buna ziua,acum o luna m-am autoaparat folosind un spray paralizant,mirosul deranjant din scara blocului a alertat vecinii ce au chemat politia.Din auzite ... (vezi toată discuția)
Utilizarea sprayului paralizant Raluca D. Raluca D. Bună ziua, Sunt o biciclistă care s-a săturat să fie agresată verbal pe stradă, zi de zi. În aceeaşi situaţie sunt sute de alte bicicliste, doar ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! - sicanare in trafic BarbuAlexandruMarian BarbuAlexandruMarian Buna seara , vin cu 4 intrebari dupa o experienta neplacuta , astazi in jurul orei 12-00 am avut o sicanare in trafic cu un domn taximetrist , ulterior mi-am ... (vezi toată discuția)