avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Santaj cu poze intime
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Santaj cu poze intime

Buna ziua,
din pacate sunt nevoita sa imi petrec timpul cu anumite probleme ce necesita consultanta unui avocat. Sa va spun povestea mea. In urma cu ceva timp aveam un pc pe care am stocat informatii personal si poze intime. Dupa un timp mi-am cumparat un laptop si am oferit pc-ul unei doamne care stiam care are nevoie de el. Inainte sa il dau am stars tot ce aveam pe el si am reinstalat windowsul. Acum, dupa ceva vreme i s-a stricat si a pierdut anumite date, asa ca a chemat pe cineva care a recuperat absolut toate documentele si pozele care au fost stocate pe pc, inclusiv tot ce aveam eu stocat. Acum problema este ca acea doamna m-a anuntat ca le-a gasit si stiind ca parintii mei nu s-ar bucura sa vada acele poze (sunt majora, nu asta preprezinta problema, insa pozele sunt intime si desigur ca nu vreau sa fie vazute) si a tot dat semne "ca nu stie ce sa faca cu pozele", adica ma cam santajeaza cu ele. Ma intrebam daca exista o lege care sa ma protejeze si sa spuna ca nu are voie sa intre in datele mele personale si sa mi se stocheze sau sa le arate altora fara consimtamantul meu. Va multumesc.
Daca va santajeaza,fapta este infractiune si trebuie sa mergeti la politie.Inregistrati-o data viitoare cand vorbiti cu dansa.Daca nu va santajeaza, ci doar arata pozele altor persoane, este o fapta ce poate intruni elementele infractiunii de violarea secretului corespondentei.Puteti solicita si despagubiri de ordin moral in cazul in care va face publice pozele respective.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
ContSters258804, utilizator
Art.194 alin. 1 din cod penal, care reglementeaza infractiunea de santaj,
fapta de a constrânge o persoana prin violenta sau amenintare pentru a da, a face ceva, fapta comisa pentru a dobândi în mod injust un folos”, de catre autorul constrângerii.
Pentru ca o fapta sa poata fi incadrata sub incidenta disp art 194 cod penal sunt necesare stabilirea existentei de indicii temeinice referitoare la eventuale amenintari,exercitare de constrangere morala ,dovada temeinica a solicitarii si dobandirii unui folos material injust-astfel incat sa se retina ca detinatoarea pc-ului cu baza dvs de date a exercitat o constrangere pentru a nu da in vileag continutul acestora
Cum nu ati detaliat succesiunea de evenimente,nu ati precizat sa vi se solicitat foloase materiale,nu se poate retine elementul material al laturii obiective a infractiunii invocate de ds ,astfel ca este hazardat a incadra faptele sub incidenta disp art 194 al 1 cod penal
Multumesc pentru raspuns domnule Claudiu. Situatia este din pacate una mai complicata. Santajul nu va fi unul material (sper) ci unul emotional pentru ca intr-un final stiu ca va dezvaluii pozele apropiatilor mei. Numai ca nu mi se pare just ca altcineva sa detina documentele mele intime fara acordul meu, mai ales ca au fost procurate prin astfel de metode ilicite deoarece eu am oferit pc-ul fara niciun document pe el si cu Windows-ul reformatat. Acum ideea este ca eu nu mai sunt in Romania, ci sunt in afara tarii la studii. Studii ce imi sunt platite in toatlitate de parintii mei, care cu siguranta se vor opri din a face acest lucru imediat ce le vor fi dezvaluite pozele. Prin urmare, acea doamna m-a sunat decat sa ma sicaneze emotional si sa imi spuna ca pastreaza documentele spre a fi aratate cunostintelor, cu preponderenta, parintilor. Este intradevar o greseala de a mea ca am avut acele poze, insa din moment ce erau doar in scopul de a le pastra eu si le-am sters inainte sa donez pc-ul cred ca doamna in cauza incalca legea prin ceea ce face si ma supune la o tortura emotionala deliberata. Intrebarea mea, in final este daca as putea sa depun o plangere impotriva ei de aici, si daca da, unde. Si ca sa inchei, pot spune vorba romanului: "Nicio fapta buna nu ramane nepedepsita." Am donat un pc si m-am ales cu asta pe cap.
Ynocentta, nu cred ca in cazul asta se incardreaza la santaj. Poate ar trebui sa va dau mai multe detalii. Parintii mei sunt musulmani si ei nu ar dori ca eu sa am vreo relatie decat cu un alt musulman .Prietenul meu nu este musulman si ei nu ar accepta asta nici in ruptul capului. Acum, nu mai am varsta la care sa imi spuna parintii ce sa mai fac, dar din moment ce eu sunt studenta in straintate si ei imi platesc studiile, aceasta doamna imi stie, sa zicem asa, slabiciunile si mai ales stie ca parintii mei nu ar fi absout deloc incantati sa vada pozele pentru ca vor afla de prietenul meu si colac peste pupaza, asa cum am mentuonat, sunt destul de intime. Acestea fiind spune eu tot ce doresc este sa gasesc o cale legala de a actiona impotriva doamnei cu pricina ce detine documentele mele. Va mutumesc anticipat.
Apreciez ca pentru solutionare,ar trebui sa analizati cu responsabilitate situatia si eventual sa desfasurati initial demersuri amiabile prin care sa subliniati beneficiarului bunului,ca interesul dvs a fost a satisface cererea acestuia nicidecum a va provoca prejudiciu
Este dificil pentru dvs aflata in strainatate sa puteti desfasura demersuri oficiale
Eventual analizati oportunitatea contactarii unei persoane specializate care sa va reprezinte si sa va apere interesele in mod profesional
Eventuala plangere o puteti formula catre parchet

Alte discuții în legătură

Santaj si abuz. Pop Paul Pop Paul Buna, am si eu o problema, o fata de 15 ani santajeaza o multime de fete cu poze nud, prietena mea are o poza in costum de baie iar ea o tot santajeaza cu asta ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru poze postate pe internet mihaimihai86 mihaimihai86 Buna seara ,ma scuzati de deranj... am si eu o nelamurire daca se poate sa ma ajutati va rog frumos...:Am stat cu o fata timp de 1 an si 10 luni dupa care ... (vezi toată discuția)
Dovezi facebook Radu123x Radu123x Buna ziua. Daca vreau sa reclam o persoana care m-a santajat, hartuit si m-a amenintat ca le arata prietenilor mei, poze compromitatoare cu mine, pot sa o fac ... (vezi toată discuția)