Daca termenul de 2 luni din momentul in care o persoana putea sa depuna plangere prealabila curge si aceasta nu a depus din motive neimputabile ei (ex.coma 3 luni), poate cere repunerea in termen ? Care e temeiul legal?
Daca victima a fost in imposibilitatea de a depune plangerea prealabila timp de 3 luni (coma), datorita actiunii infractionale comise de faptuitor, actiunea penala ar trebui sa se exercite din oficiu.
Cod penal Art. 181 - Vătămarea corporală
Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Fapta prevăzută la alin. 1 săvârşită asupra membrilor familiei se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 1(1) acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, producându-şi efectele şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.
Ajutatima
aselajusto
buna seara eu sunt din baia mare, am o prietena care sta in jud satu mare , este casatorita si are 2 copilasii : unul de 2 ani ai o fetita de 9 luni, ... (vezi toată discuția)
Bataie
ralukutza
Buna ziua! am si eu o intrebare:de la o bataie se poate ajunge la penal?daca cel vatamat are pana in 30 zile de ingrijire medicala sau mai mult de 30 zile? (vezi toată discuția)