avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere prealabila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere prealabila

Daca termenul de 2 luni din momentul in care o persoana putea sa depuna plangere prealabila curge si aceasta nu a depus din motive neimputabile ei (ex.coma 3 luni), poate cere repunerea in termen ? Care e temeiul legal?
Cel mai recent răspuns: aelex , utilizator 14:09, 28 Aprilie 2013
Daca victima a fost in imposibilitatea de a depune plangerea prealabila timp de 3 luni (coma), datorita actiunii infractionale comise de faptuitor, actiunea penala ar trebui sa se exercite din oficiu.

Cod penal Art. 181 - Vătămarea corporală
Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Fapta prevăzută la alin. 1 săvârşită asupra membrilor familiei se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 1(1) acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, producându-şi efectele şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.

dar ce se intampla daca acea coma are alta cauza, nu fapta primei persoane care savarseste o infractiune pentru care e necesara plangerea prealabila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutatima aselajusto aselajusto buna seara eu sunt din baia mare, am o prietena care sta in jud satu mare , este casatorita si are 2 copilasii : unul de 2 ani ai o fetita de 9 luni, ... (vezi toată discuția)
Bataie ralukutza ralukutza Buna ziua! am si eu o intrebare:de la o bataie se poate ajunge la penal?daca cel vatamat are pana in 30 zile de ingrijire medicala sau mai mult de 30 zile? (vezi toată discuția)
Plangere (actiune) vatamare corporala freeanifer freeanifer Buna seara/ziua Dupa cit timp trebuie o victima sa intenteze o actiune de vatamare corporala , insotita de actele doveditoare , martori , certificat ... (vezi toată discuția)