avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... demisie si somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

demisie si somaj?

Lucrez de 2 ani de zile la o banca acum am de gand sa-mi dau demisia din initiativa mea ....(doar asa pot pleca de la ei) dupa demisie daca ma angajez undeva pentru o perioada de o luna de zile si contract si cu perioada determinata ... pot astfel sa beneficezi de somaj ???
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:47, 3 Mai 2013
Nu chiar. Daca ati avut norma intreaga dupa demisie va puteti angaja la o societate pt 1 luna de zile, dar cu CIM pe durata nedeterminata, chiar si cu timp partial. Apoi veti fi concediata, conf art 65 alin 1 CM....si primiti indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
Puteti sa va angajati si cu un CIM pe perioada determinata de o luna de zile si la incetarea de drept a acestuia (art.56(1), lit.i) din Codul muncii), la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Intr-adevar art 5 din HG 174/2002 nu cuprinde noile modificari ale CM din 2011 in temeiul carora s-au schimbat anumite articole de lege care stau la baza incetarii CIM. In concluzie din coroborarea celor doua acte normative putem spune ca si la incetarea de drept a unui CIM, incheiat pe perioada determinata puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
In forma actuala , art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 ar avea urmatorul continut :
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......


Prin urmare, acestea sunt o parte din articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj ...
multumesc pentru raspunsuri , as mai avea o intrebare cat timp poate sa treaca de la demisie si angajare cu perioada determinata....adica angajarea ar trebuii neaparat dupa?
ast rasp Dvs
ms

Alte discuții în legătură

Dreptul de somaj in cazul demisiei ianuarie ianuarie In cazul in care in data de 28.02.2013 mi-am dat demisia de la postul de munca, la data de azi 23.05.2013 pot sa imi depun acte pentru a beneficia de somaj sau ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca - perioada determinata 1 luna Cris001 Cris001 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, am CIM pe perioada nedeterminata. Sunt angajat de mai bine de 12 luni, compania mi-a propus incetarea contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la somaj lise lise Buna ziua.Sotia mea in data de 10-o5 -2013 a depus o cerere de preaviz. mentionez ca lucreaza la firma respectiva de 3 anii.de ce ar avea nevoie sa ... (vezi toată discuția)