avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie de pensionare persoanã cu handicap accentuat, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie de pensionare persoanã cu handicap accentuat, cumul cu CIM

Daca o persoana incadrata cu grad accentuat de handicap a fost pensionata prin decizie privind acordarea pensiei pentru limita de varsta(pentru pers cu handicap) prin care I s-a redus perioada standard de pensionare datorita handicapului accentuat cu 10 ani. Poate fi angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata cu norma intreaga?? Parerea mea este ca : NU poate fi atat timp cat ea a obtinut acesta decizie in baza handicapului acentuat, datorita acestui handicap I s-a redus limita de varsta.
Pareri?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:09, 20 Iunie 2013
nu e pensionare pe caz de boala cu drepty de munca. legea nu distinge problema asta, dar eu cred ca daca incheie un ctr de munca cineva s-ar putea sesiza si anula conditiile care au stat la baza pensionarii.
multumesc frumos de raspuns. o zi frumoasa va doresc
mdanp a scris:
(...) legea nu distinge problema asta, dar eu cred ca daca incheie un ctr de munca cineva s-ar putea sesiza si anula conditiile care au stat la baza pensionarii.

Nu există temei legal pentru ceea ce credeţi iar Legea nr. 263/2010 conţine prevederi foarte clare cu privire la cazurile de încetare/suspendare a plăţii pensiei şi cu privire la cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu alte venituri.

@ cj10hgl

În discuţia dvs. este vorba despre o persoană încadrată în grad de handicap care mai apoi s-a pensionat pentru limită de vârstă (handicap preexistent calităţii de asigurat).

O persoană încadrată în grad de handicap poate cumula indemnizaţia pe care o primeşte în această calitate cu veniturile realizate din încheierea unui CIM. O persoană care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă poate poate cumula pensia cu veniturile realizate din încheierea unui CIM. Mai jos puteţi citi şi dispoziţia legală.
Art. 118 - Legea nr. 263/2010
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
......................

Există în Legea nr. 263/2010 o prevedere potrivit căreia persoanele cu handicap preexistent calităţii de asigurat (art. 58) şi care s-au pensionat pentru limită de vârstă nu pot cumula pensia cu alte venituri? Nu există o asemenea prevedere. Prin urmare, persoana care face obiectul prezentei discuţii poate cumula pensia pe care o primeşte cu orice alte venituri.
perfect de acord cu ceea ce spuneti dvs(poate cumula), doar eu spun ca persoana a primit aceea reducere de pensionare in baza handicapului pe care il are,daca a primit aceea reducere se presupune ca nu poate sa lucreze, de aceea a primit aceea reducere la pensionarea pt limita de varsta!
cj10hzl:

1. - Nu confundati handicapul cu invaliditatea.
- O persoana cu handicap poate sa presteze o munca in limitele admise de gradul de handicap;
- O persoana pensionata de invaliditate nu poate presta munca decat daca are invaliditate de gr.III (si atunci numai cu jumatate de norma).

2. In cazul deschis de dvs. este vorba de o pensionare pentru limita de varsta, chiar daca este cu reducerea varstei standard de pensionare.

Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Pot lucra daca am decizie de pensie? evasinai evasinai Lucrez ca bugetar. Mi s-au recunoscut 7 ani de grupa 2 pentru care am primit o diminuare cu 1 an pentru pensionarea la limita de varsta. Cu aceasta diminuare, ... (vezi toată discuția)
Pensionat legea 52 acum limita varsta pot lucra cu conventie civila grecudan99 grecudan99 pensionat legea 57/ 1992 a persoanelor cu handicap grad II la limita de varsta in 2001 iar acum am implinit varsta 59 de ani si 11 luni pot lucra cu ... (vezi toată discuția)
Pensionari bucur mihaela bucur mihaela Buna ziua. As vrea si eu sa stiu,daca o persoana, iesita pe drept la pensie,mai are dreptul de a lucra cu ore mai putine . Ce conditii ar trebuie sa ... (vezi toată discuția)