avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Este posibil ca in urma acestei sentinte sa fie anulat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Este posibil ca in urma acestei sentinte sa fie anulat permisul de conducere

Buna ziua.In urma cu ceva timp in urma am lovit pe cineva pe trecerea de pietoni. In urma procesului mi s-a dat aceasta sentinta: x luni inchisoare. În baza art. 71 C.pen. interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin.1 lit.a, teza a-II-a şi lit.b C.pen. În baza art. 81 C.pen. suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o durată de ... termen de încercare stabilit în conformitate cu disp. art. 82 C.pen. În baza art. 71 alin 5 C.pen. suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare. Atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 83 C.pen cu privire la cauzele revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei. Obligă inculpatul la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru cele lipsă.
Acum cateva ore mi-a venit o hartie de la politia locala in care eram anuntat ca in urma sentintei si a art.114 din O.U.G.195/2002 republicata mi se anuleaza permisul de conducere de la data de 25 februarie 2013.
De mentinut ca la data savarsirii accidentului nu mi s-a retinut permisul de conducere. Va multumesc de intelegere.

Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:58, 25 Aprilie 2013
Da, este posibil, ati savarsit o infractiune la legea circulatiei OUG 195/2002, iar din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamanare, permisul este anulat 1 an, dupa care trebuie sa sustineti din nou examen pentru a-l redobandi.
Nu este doar posibil, ci este chiar sigur.

OUG 195/2002:

Art. 114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);



alv84 a scris:

Da, este posibil (...).


Raspunsul fara echivoc este ca permisul se anuleaza ca urmare a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de condamnare.

Nu conteaza ca permisul nu a fost retinut la data savarsirii infractiunii.

Pana la ramanerea definitva a hot. judecatoresti aveti posibilitatea promovarii recursului in termenul de 10 zile si impacarii partilor, situatie in care nu ramaneti fara permis si veti plati doar o amenda..

Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);

Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare felix26 felix26 În baza art.87 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 condamnă inculpatul la 1 an închisoare. În baza art.71 C.pen. interzice inculpatului drepturile prevăzute de ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu suspendare - cand ma pot prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis? ionut261 ionut261 am fost prins cu permisul suspendat si am fost trimis in judecata si mi-a dat 2 luni cu suspendare,cine imi poate spune ce se intampla cu permisul meu acuma?o ... (vezi toată discuția)
Ajutor - alcool la volan, mi se anulează permisul sau mi se restituie? B266mar B266mar Buna ziua! m-au prins băut la volan și mi-au dat 2 ani cu suspendare,in acest caz se anulează permisul sau mi-l da înapoi după ce mă judec cu ei,A mai ... (vezi toată discuția)