avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare somer
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare somer

as dori sa stiu daca angajez o persoana cu varsta de peste 45 ani aceasta trebuie sa se afle in indemnizatie de somaj sau nu?ce beneficii si ce obligatii am ?trebuie sa raportez o situatie anume lunar la AJOFM?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:09, 26 Aprilie 2013
Art. 85 din Legea nr.76/2002 prevede:
(1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
.....

art.5 din Legea nr.76/2002:
IV.şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;

b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;

c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare someri budurca budurca Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca OUG, privitoare la subventiile acordate firmelor care angajeaza someri peste 45 de ani aflati in plata indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Angajare persoana 48 ani dodolala dodolala BUNA ZIUA!AS DORI SA INTREB CU MULTUMIRI ANTICIPATE,DACA:EU AM 48 DE ANI SI NU SUNT SOMER,SUNT CASNICA MOMENTAN,PATRONUL POATE PRIMII ACEI 500 DE LEI SI PT ... (vezi toată discuția)
Facilitati la angajarea persoanelor peste 45 ani, dupa perioada somajului. vio_pop40 vio_pop40 Doresc sa stiu daca angajatorul beneficiaza de facilitati la angajarea persoanelor peste 45 ani, dupa perioada somajului. Va multumesc! (vezi toată discuția)