avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recalculare pe Legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recalculare pe Legea 10/2001

În anul 1996 am primit despăgubiri în lei, în cuantum de aprox. 2700 dolari, pentru o casa din sibiu, din centrul vechi. Casa are 12 apartamente, curte interioara şi gradină. Aş dori să cer o recalculare a despăgubirilor, având în vedere suma derizorie cu care am fost plătită. ªtiu că în baza L 10 am ieşit din termene, iar o acţiune în instanţă în baza art. 480 şi urm. din Codul civil are mici şanse de reuşită. Ce pot să fac având în vedere prevederile din Constituţie şi cele ale legii europene în care se prevede respectarea principiului proporţionalităţii_ Mă puteţi ajuta_ Vă mulţumesc anticipat.

Irina.
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 13:44, 2 Martie 2009
Nu ami puteti face nimic pentru ca ati fost despagubit , si ati acceptat si suma ce v-a fost oferita .
Nu putieti fi despagubita , pentru acelasi imobil de doua ori , indiferent de suma.
nu este adevarat...dansa poate primi diferenta dintre suma primita deja si valoarea de piata a imobilului la momentul actual.

Lege nr. 1/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989
Legea Voiculescu


[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 63 din 03/02/2009

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 798 din 2 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Imobilele preluate in mod abuziv de stat, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, precum si cele preluate de stat in baza Legii nr. 139/1940 asupra rechizitiilor si nerestituite se restituie in natura sau in echivalent, cand restituirea in natura nu mai este posibila, in conditiile prezentei legi."
2. La articolul 2, alineatul (2) se abroga.
3. La articolul 5 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si persoanelor ale caror averi au fost dobandite ilicit, in conformitate cu hotararile instantelor judecatoresti pronuntate pana la 6 martie 1945. Atat anexa nr. 1 la prezenta lege, cat si hotararile judecatoresti respective se afiseaza pe pagina de internet a autoritatii publice cu atributii in domeniul retrocedarilor."
4. La articolul 7, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Nu se restituie in natura, ci doar in echivalent, imobilele care au fost instrainate in baza Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, cu modificarile ulterioare, cu respectarea conditiilor cerute de lege."
5. La articolul 7, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
"(5) Nu se restituie in natura terenurile aferente imobilelor care au fost instrainate in temeiul dispozitiilor Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare."
6. La articolul 18, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) imobilul a fost instrainat cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare."
7. La articolul 20, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Persoanele care au primit despagubiri in conditiile Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, pot solicita restituirea in natura numai in cazul in care imobilul nu a fost vandut pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi si numai dupa returnarea sumei reprezentand despagubirea primita, actualizata cu indicele de inflatie.
(2) In cazul in care imobilul a fost vandut cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, persoana indreptatita are dreptul numai la masuri reparatorii prin echivalent pentru valoarea de piata corespunzatoare a intregului imobil, teren si constructii, stabilita potrivit standardelor internationale de evaluare. Daca persoanele indreptatite au primit despagubiri potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, ele au dreptul la diferenta dintre valoarea incasata, actualizata cu indicele inflatiei, si valoarea corespunzatoare de piata a imobilului."
8. La articolul 20, dupa alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (21)-(23), cu urmatorul cuprins:
"(21) In cazul in care imobilul a fost vandut cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, chiriasii care au cumparat cu buna-credinta imobilele in care locuiau si ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate, fie ca urmare a unei actiuni in anulare, fie ca urmare a unei actiuni in revendicare, prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinte din fondurile de locuinte gestionate de consiliile locale si/sau de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor*).
(22) Persoanele prevazute la alin. (21) au dreptul de a locui cu chirie in aceste imobile si de a le cumpara, suma pe care au platit-o pentru cumpararea imobilului nationalizat si care ulterior a fost restituit proprietarului constituindu-se, prin actualizare la nivelul pietei, avans la noul imobil.
(23) Pana la realizarea acestor locuinte, chiriasii evacuati pot beneficia de atribuirea cu chirie a unor locuinte din fondul de imobile disponibil aflat in proprietatea sau in administrarea Regiei Autonome «Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat». Chiria pentru aceste locuinte va fi stabilita potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 241/2001, cu modificarile ulterioare."
___________
*) Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 221/2008, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a fost reorganizat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
9. Articolul 43 se abroga.
10. La articolul 45, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Actele juridice de instrainare, inclusiv cele facute in cadrul procesului de privatizare, avand ca obiect imobile preluate fara titlu valabil, considerate astfel anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 213/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt lovite de nulitate absoluta, in afara de cazul in care actul a fost incheiat cu buna-credinta."
11. La articolul 45, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Contractele de vanzare-cumparare incheiate in temeiul Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, sunt acte autentice si constituie titlu de proprietate opozabil de la data incheierii acestora."
12. La articolul 45, alineatul (3) se abroga.
13. La articolul 46, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"(4) Persoana indreptatita are obligatia de a urma calea prevazuta de prezenta lege, dupa intrarea acesteia in vigoare. Prevederile prezentei legi se aplica cu prioritate."
14. La articolul 48, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Indiferent daca imobilul a fost preluat cu titlu valabil sau fara titlu, obligatia despagubirii prevazuta la alin. (1) revine persoanei indreptatite."
15. La articolul 48, alineatul (3) se abroga.
16. La articolul 50, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Cererile sau actiunile in justitie avand ca obiect restituirea pretului de piata al imobilelor, privind contractele de vanzare-cumparare incheiate cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, care au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, sunt scutite de taxele de timbru."
17. La articolul 50, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Restituirea pretului prevazut la alin. (2) si (21) se face de catre Ministerul Economiei si Finantelor*) din fondul extrabugetar constituit in temeiul art. 13 alin. 6 din Legea nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare."
___________
*) Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 221/2008, activitatea si structurile specializate pe domeniul economic au fost preluate de la Ministerul Economiei si Finantelor de catre Ministerul Economiei, iar activitatea si structurile specializate pe domeniul finantelor au fost preluate de la Ministerul Economiei si Finantelor de catre Ministerul Finantelor Publice.
18. Dupa articolul 50 se introduce un nou articol, articolul 501, cu urmatorul cuprins:
"Art. 501. - (1) Proprietarii ale caror contracte de vanzare-cumparare, incheiate cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile au dreptul la restituirea pretului de piata al imobilelor, stabilit conform standardelor internationale de evaluare.
(2) Valoarea despagubirilor prevazute la alin. (1) se stabileste prin expertiza."

Art. II
In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica Normele metodologice de aplicare unitara a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 250/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 227 din 3 aprilie 2007.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.


eu as spune ca de prevederea continuta la art.20 alin 1 ar putea beneficia doar daca a depus si notificare pe legea 10, ceea ce inteleg ca nu este cazul.
e o speta interesanta, caci in principiu daca ar introduce o actiune in revendicare (vorbim ipotetic, caci nu stim cum a "pierdut" imobilul in perioada 45-89) si ar avea motiv (vezi paranteza anterioara) constatandu-se o incalcare a unui drept fundamental, cumparatorul (cumparatorii) pe l112 ar beneficia de prevederile legii 1/2009.
ar trebui sa se gaseasca o chichita juridica ca cei pe care statul i-a "belit" cu legea 112 si care din indiferent care motive n-au mai depus si pe legea 10/2001 sa poata sa fie si ei "indestulati", astfel incat sa nu fie intr-o situatie mai proasta decat cei care au cumparat pe 112 si ulterior au pierdut contra adevaratului proprietar.
cred insa ca tot 480 cod civil este punctul de plecare.
:offtopic: avokitten, cu toata prietenia iti scriu ca e bine sa te limitezi la reproducerea articolului care are incidenta in speta la care raspunzi, pentru ca e inutil sa postezi toata legea. Cred ca este evident ca daca cineva intreaba unde este reglementat dreptul de proprietate noi nu trebuie sa-i postam tot Codul civil ci doar art. 480. Economie, pentru ca suntem intr-o perioada de criza.

Eu am depus în 2007 o cerere la primarie prin care am solicitat o recalculare echilibrată. Primaria mi-a răspuns că am ieșit din termenul de revendicare a imobilului conf L 10/2001. Eu nu am revendicat nimic, am cerut doar o recalculare. Prin urmare primaria nu mi-a răspuns!

Alte discuții în legătură

Legea 10/2001 f_karoly f_karoly Care este forma actuala in vigoare a legii 10/2001 ? legea a fost contestata la curtea constitutionala de catre presedintele romaniei nu demult, si de acea ma ... (vezi toată discuția)
Chiriasi ce mai pot face? alexandru andra alexandru andra Buna seara. NE confruntam cu o MARE problema si de aceea doresc sfatul D-voastra.. Casa a fost revendicata de persoane indreptatite cf L 10/2001 si in 2005 a ... (vezi toată discuția)