avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost prins conducand cu o alcoolemie de 0.66 in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost prins conducand cu o alcoolemie de 0.66 in aerul expirat

Buna ziua!in urma cu o saptamana am fost prins conducand cu o alcoolemie de 0.66 in aerul expirat.mentionez ca am refuzat probele de sange si am primit o dovadafara drept de conducere pe care scrie dosar penal.am declarat ca am baut o bere,ca am colaborat cu organele de politie si ca refuz probele biologice deoarece ma cunoaste personalul medical si imi este rusine.politistul mi-a spus ca am sanse in 4 luni sa imi ridic permisul dar ce fac cu dosarul? multumesc!

[Mesaj editat - 2.6 din regulament: In forum nu se stabilesc relatii profesionale intre cel care intreaba si cel care raspunde]
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:10, 30 Aprilie 2013
Buna ziua,

Potrivit legii, la o alcoolemie de peste 0,40 mg/l in aerul expirat erati obligat sa va supuneti recoltarii probelor biologice. Asa cum ati vazut refuzul constituie infractiune.

Avocat Costi Boncu

[Editat - 2.6 din Regulament]
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
Admin, administrator
cred ca mai dureaza pana ajunge dosarul la judecatorie sa fiu citat,ce credeti ca as putea obtine?in aceasta perioada pot conduce un auto tip AIXAM?
Ultima modificare: Joi, 25 Aprilie 2013
nelu1976, utilizator
In cazul in care dosarul ajunge la Judecatorie solutiile, in functie de probele existente la dosar, pot varia intre achitare/incetare a procesului penal pana la condamnare cu suspendare (daca nu ati mai fost condamnat anterior pentru alte infractiuni).

Pana ca dosarul sa ajunga la Judecatoria, impotriva dvs. se va efectua urmarirea penala, in cadrul careia veti fi citat pentru a da declartii.

Avocat Costi Boncu
nelu1976 a scris:

(...)politistul mi-a spus ca am sanse in 4 luni sa imi ridic permisul dar ce fac cu dosarul?

poate nu ati retinut cum trebuie.
aveti sanse ca peste 24 de luni sa obtineti un nou permis de conducere.

de dosar nu scapati.

intrucat ati refuzat recoltarea probelor biologice din motiv de "rusine" v-ati ingreunat singur situatia si asa de complicata.

ambele fapte (consumul b.a. si refuzul) reprezinta infractiuni si se pedepsesc in conformitate cu oug195:

Art.87. -
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(5) Refuzul, împotrivirea sau sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

cat despre conducerea unei masini de tipul respectiv nu aveti voie de cand s-a modificat oug 195 si s-a introdus obligativitatea permisului si ptr mopede (cvadriciclu) .
De la o bere nu aveati cum sa ajungeti la alcoolemia respectiva, iar politistul va pacalit nu aveti cum sa va recuperati permisul in 4 luni, fapta dvs este pedepsita mai aspru de OUG 195/2002 decat daca s-ar fi retinut alcoolemia,permisul nu il recuperati decat in situatia unei solutii de NUP sau SUP in faza de urmarire penala sau de achitare in instanta.
ART. 87*)
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substanţele sau produsele stupefiante, precum şi medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii Publice, iar lista acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 1 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), art. 87 se abrogă.

#M3

Alte discuții în legătură

Accident rutier flrncristea flrncristea am facut un accident rutier cu o alcoolemie de 0.96 in aer respirat avariind doar masina,dar fara victime sau alte masini.cum as putea iesi din aceasta ... (vezi toată discuția)
Consum alcool la volan marinelp marinelp buna ziua ..am avut alcoolemie 0.78 an aerul expirat , care sunt consecintele? mentionez ca am refuzat recoltarea probelor de sange..si sunt la prima abatere ... (vezi toată discuția)
Salll.. Garyy Garyy Sunt mihai si am 22 de ani ...am fost prins acum 3 zile de catre politia rutiera in trafic .cu o alcoolemie de 0,61 in aerul espirat...si mi sau recoltat probe ... (vezi toată discuția)