Imi permit sa va dau cateva sugestii, sub rezerva faptului ca respectarea avizului ANFP este obligatorie.
Potrivit anexei Legii nr. 188/1999, functia de secretar al comunei este o functie publica generala de conducere. Alaturi de aceasta functie sunt enumerate cele de director general, director general adjunct, secretar al judetului, terminand cu cele de sef serviciu si sef birou.
Chiar si numai din aceasta anexa imi permit sa trag concluzia ca, pentru a ocupa aceasta functie publica, oricine trebuie sa dea concurs. De ce? Pentru ca, de exemplu, in functia de director general nu poti promova!
Mergand mai departe, voi face referire la prevederile art. V din Legea nr. 251/2006, prevederi care nu au fost cuprinse in forma republicata a Legii nr. 188/1999 si care se aplica, in continuare, ca dispozitii proprii ale Legii nr. 251/2006.
Astfel, in art. V, alin. 2 al acestui act normativ se mentioneaza ca, pentru ocuparea functiei de secretar al comunei, se organizeaza concurs.
Stiu, veti spune ca si in cazul promovarii in functii publice de conducere se organizeaza concurs.
Dar art. 141 din H.G. 611/2008 prevede urmatoarele: "concursul sau examenul pentru promovare in functii publice de conducere se organizeaza (...) in conformitate cu competentele stabilite conform legii pentru organizarea concursului de recrutare".
In cazul unei functii publice generale de conducere nu se aplica nici procedura de recrutare nici cea de promovare, datorita specificului sau.
Nu stiu ce temei legal a dat ANFP-ul in avizul sau si tind sa cred ca Legea nr. 188/1999, Legea nr. 251/2006 si H.G. nr. 611/2008 nu sunt suficiente pentru a da un raspuns complet intrebarii dvs.
Multa bafta!
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc foarte mult pentru clarificari!
Nelamuririle mele sunt legate de faptul ca in aceeasi anexa este prevazuta si functia de sef de birou(functie vacanta in primarie) iar pe aceasta functie se aproba promovarea ,prin examen,in conditiile legii.
Mai mult decat atat ,functia de conducere -secretar comuna este prinsa la art.13,alin.1,lit.c si in anexa la L188/1999,la Functii publice generale,lit.B,pct.6 si nu ca functie publica specifica,Iar la art.66 sunt specificate conditiile de promovare in functii de conducere(nimic nu excepteaza functia de secretar uat).
In opinia mea si respectand prevederile legale la care am facut referire in precedentul mesaj, ANFP-ul nu trebuia sa dea aviz favorabil pentru ocuparea unei functii de sef birou prin promovare.
Revin cu aceeasi intrebare: care a fost temeiul legal pentru avizul dat in privinta ocuparii prin concurs a functiei publice de secretar de comuna? Presupun ca nu au dat un aviz fara a face trimitere la un act normativ!
buna ziua!Sunt nou numit la compartimentul de resurse umane si ma lovesc de un caz ciudat.Inainte dea fi numit a fost irganizat un concurs de promovare pentru un functionar public pe un post de conducere de sef serviciu.Au fost indeplinite conditiile adica:a fost prev in planul de ocupare si aprobat de consiliul local in statul de functii ca post vacant.
sef serviciu si functia de executie consilier superior III,urbanism,in fine cred ca urbanism nu conteaza deloc.Nu stiu din ce motive,si pt ce post a fost organizat concursul ca colegul apare dupa concurs in statul de functii ca sef serviciu dar tot cu functia de executie de principal,sa inteleg ca nu s-a putut trece si la functia de executie in alta treapta de salarizare.Ca urmare functia de executie de consilier superior a ramas vacanta in organigrama dar functia de conducere nu mai e trecuta...deci e un simplu post vacant de consilier sup.
Acum vine buba cealalata.Cand am preluat dosarele am vazut ca exista un referat si o dispoz prin care se solicita
salariul conf art.6(4) din ord6/2007-drepturi salariale -(4) Functionarii publici care ocupa, in conditiile legii, o functie publica de conducere beneficiaza de salariul de baza prevazut pentru functia publica de executie detinuta anterior, la care se adauga indemnizatia de conducere. In situatia in care salariul de baza prevazut pentru functia publica de executie detinuta anterior este mai mic decat salariul de baza al functiei publice de executie aferente functiei publice de conducere vacante, prevazuta in statul de functii, functionarul public va beneficia de acesta.
Si ca urmare i se stab salariul prin dispoz de la fucntia de executie de consilier superior trei ,dar in organigrama este sef serviciu-functie de excutie principal 3.Analizand situatia si statul de functii actual cred ca este o mare anomalie sa ai salariul altei fucntii atata timp cat nu ai putut promova de sef serv-consiler sup. ci ai promovat pe sef serv consilier princip.
va rog mult cei din breasla sa ma sfatuiti!
Buna ziua,
As vrea sa stiu si eu care sunt conditiile pentru promovare in functia publica de conducere de sef birou, de exemplu, in afara celor cuprinse in HGR 611/2006, si anume daca persoana care urmeaza sa pomoveze poate sa o faca aflandu-se pe functia de inspector principal I. Exista conditia ca functionarul sa fie incadrat pe superior I ?
Care este diferenta intre promovare in functia publica de conducere si recrutarea pentru o functie publica de conducere ? Si aici nu ma refer la termene de instiintare a ANFP si alte asemenea.
Astept raspuns si va multumesc din suflet !