avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIE ANTICIPATA SI PENSIE ANTICIPATA PARTIALA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIE ANTICIPATA SI PENSIE ANTICIPATA PARTIALA

buna ziua va rog sa-mi spuneti daca de la anul se suspenda pensia anticipata sau pensia anticipata partial ? am auzit si eu ceva zvonuri . va multumesc.
Cel mai recent răspuns: badrianacarmen , utilizator 06:59, 12 August 2013
In ce sens sa se suspende ? ... sa nu mai existe o astfel de posibilitate ?
Nu am auzit si nici nu cred ca ar fi posibil,asa ceva.
1. Deocamdata este in vigoare Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care prevede urmatoarele:

Art. 51
In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limita de varsta;
b) pensia anticipata;
c) pensia anticipata partiala;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmas.

2. Nu am auzit pana acum ca s-ar desfiinta pensia anticipata si pensia anticipata partiala.
Ceva ceva stiti dvs .. exista proiect de lege adoptat de catre Senat :

Articol unic. - Alineatul (1) al articolului 62 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 62 - (1) Pensia anticipata se cuvine, inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege."
....

Proiectul nu precizează nimic despre pensia anticipată parţială .
freeelis a scris:

Ceva ceva stiti dvs .. exista proiect de lege adoptat de catre Senat :

Articol unic. - Alineatul (1) al articolului 62 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 62 - (1) Pensia anticipata se cuvine, inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege."
....

Proiectul nu precizează nimic despre pensia anticipată parţială .

Desi este greu de indeplinit conditia de stagiu(stagiu complet + 8 ani),mie mi s-ar parea logica aceasta modificare.

Adica,nu mai esti conditionat,cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard.

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata marcelsec marcelsec as dori o lamurire ptr. socrul meu ,care are 60 ani,27 ani vechime fara grupa ...momentan este angajat si ar dori sa stie daca poate iesi la pensie ... (vezi toată discuția)
Vârsta minima si cotizatia realizata Natalbanat Natalbanat La vârsta de 62 de ani si 2 luni si cu cotizatia realizata de 23 de ani si 7 luni, un barbat poate iesi la pensie? Multumesc anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)