avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

as dori o lamurire ptr. socrul meu ,care are 60 ani,27 ani vechime fara grupa ...momentan este angajat si ar dori sa stie daca poate iesi la pensie anticipat,si in ce conditii !!!VA MULTUMESC ANTICIPAT ptr. un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:23, 1 Martie 2013
Cu acest stagiu de cotizare,doar limita de varsta la 65 de ani.
Conform art.62 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,pensia anticipata se cuvine,cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare(65 ani)si realizarea unui stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare(35 ani). Deci nu se incadreaza. Nu poate beneficia nici de pensie anticipata partiala,pentru care trebuie sa aiba varsta de 60 ani,dar si stagiul complet de cotizare de
35 ani.


1. Fiind nascut dupa decembrie 1949 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Poate solicita pensie pentru limita de varsta la 65 de ani.

3. Pentru a beneficia de pensie anticipata (fara diminuare) la 60 de ani trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 43 de ani.

4. Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala la 60 de ani ntrebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 35 de ani.

5. Deoarece are deocamdata un stagiu de cotizare de numai 27 de ani nu poate beneficia decat da pensie pentru limita de varsta la 65 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot beneficia de o categorie de pensie? omama omama Buna ziua,am o intrebare,socrul meu are 62 de ani din care 33 de ani si 8 luni lucrati in campul munci,doreste sa stie cum poate intra la pensie,momentan nu ... (vezi toată discuția)
Vârsta minima si cotizatia realizata Natalbanat Natalbanat La vârsta de 62 de ani si 2 luni si cu cotizatia realizata de 23 de ani si 7 luni, un barbat poate iesi la pensie? Multumesc anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)