avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Asigurari de sanatate

Buna Ziua.
Sunt pensionar si beneficiez de drepturile acordate "Fostilor detinuti politici"
prin care beneficiez de gratuitate la asistenta medicala.
Acum cativa ani mi sa intrdus impozitul CAS lunar. Dupa cate stiu legea 118 nu s-a abrogat sau modificat in acest sens.
Ce as putea face sa mi se stearga aceast impozit si eventual sa primesc banii inapoi.
P.S. Cred ca nici Impozitul pe pensie nu este legal conform legii ca fost detinut politic.
Cel mai recent răspuns: sv.cristian , utilizator 23:05, 26 Aprilie 2013
Gasiti mai multe detalii referitor la contributia de asigurari de sanatate datorate de cetateni, aici www.avocatnet.ro/content/art...
Sunt asigurate fara a datora contributie de asigurari de sanatate numai categoriile de cetateni pentru care se plateste din fondul national unic, mentionate aici www.avocatnet.ro/content/art...
In OUG nr. 107/ 2010 de modificare a Legii nr. 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii se mentioneaza categoriile de cetateni care sunt exceptate de la plata CAS
-art. 213 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"lit. c) persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistratilor care au fost inlaturati din justitie pentru considerente politice in perioada anilor 1945—1989, cu modificarile ulterioare, prin Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 189/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950—1961, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi".
Ar trebui sa va interesati personal la fisc, care a preluat si incasarea CAS de la Casa de asigurari de sanatate.
Puteti intocmi in scris o petitie pe care sa o trimiteti prin posta cu confirmare de primire, in care sa mentionati cazul dvs.
Pentru cetatenii care nu se incadreaza in prevederile art. 213 al.(1) lit.c)
-taxa pentru sanatate aplicata pensiilor este de 5,5 % aplicata sumelor ce depasesc 740 lei.
-impozitul este de 16 % aplicat pensiilor, pentru sumele ce depasesc 1.000 lei.
Am gasit si referiri la impozitarea pensiilor.
In Codul fiscal valabil pentru 2013 se mentioneaza:
-art.42 Venituri neimpozabile.
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
lit.d) pensiile pentru invalizii de război, orfanii, văduvele/ văduvii de război, sumele fixe pentru îngrijirea pensionarilor care au fost încadraţi în gradul I de invaliditate, precum şi pensiile, altele decât pensiile plătite din fonduri constituite prin contribuţii obligatorii la un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative şi cele finanţate de la bugetul de stat.
Vad ca nu sunt nominalizate explicit pensiile fostilor detinuti politici.
Potrivit Titlului IX^23 - Contribuţii sociale obligatorii - punctul 18 - pentru pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 lei, contribuţia datorată se calculează prin aplicarea cotei stabilite de lege asupra întregului venit şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 lei.

Persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul - lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945-1989, cu modificările ulterioare, prinOrdonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare beneficiază de asigurare, fără plata contribuției de sănătate dacă pe lângă aceste drepturi acordate de legi speciale, nu realizează şi alte venituri (art.213,art.1,lit.c) din Legea nr.95/2006).
In concluzie la calculul CASS s-a luat in considerare intregul dvs venit .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass in cazul pensionarilor beneficiari ai legii nr. 189/2000 DanaAndrei DanaAndrei Pentru pensionarii care beneficiaza de prevederile legii 189/2000 exista vreo scutire/reducere la plata contributiei de sanatate de 5,5% ? (vezi toată discuția)
Unui beneficiar de pensie si de indemnizatie conform legii nr. 189/2000 i se retine cass? doinadavidescu doinadavidescu Buna seara, Mama mea este pensionara si beneficiara a legii 189/2000, de pe urma careia are cateva avantaje/scutiri importante printre care si statutul de ... (vezi toată discuția)
Cass in cazul pensionarilor beneficiari ai legii nr. 189/2000 tecu63 tecu63 Am gasit acest articol pe site ul Casei Nationale de Asigurari Intrebarea mea este urmatoarea daca mai este valabil acest raspuns si daca da, ce trebuie ... (vezi toată discuția)