Buna ziua,
Doresc cateva sfaturi.
Ieri am avut o discutie cu seful meu prin care nu vreau sa exercit alta munca care nu tine de departamentul meu. Eu sunt decorator, acesta doreste sa fac formare pe casele de marcat pentru a putea intra pe casa atunci cand nu are cine, desi nu am semnat nici un act aditional prin care mi se adauga la fisa postului sau ceva de genu.
Dupa aceasta discutie am fost informat ca voi fi concediat pe motive disciplinare.
Ma poate obliga daca nu tine de locul muncii mele?
In principiu, angajatorul poate stabili in sarcina unui salariat si alte atributiuni decat cele care au fost stabilite initial,potrivit functiei, dar numai cu acordul salariatului.
.Aceste noi atributiuni ar trebui sa se regaseasca detaliate si in fisa postului,fisa postului ce ar trebui sa cuprinda si criterii de evaluare ptr noile atributiuni
Refuzul de a presta aceste sarcini nu poate reprezenta temei al unei sanctiuni disciplinare, decat in situtia in care prin regulamentul intern, cim, ccm se prevede ca refuzul salariatului de a presta sarcini suplimentare reprezinta o abatere disciplinara si sanctiunea prev, in acest caz.
Insa,din ceea ce ati prezentt, inteleg ca este vorba despre o schimbare in totalitate a felului muncii dv. Felul muncii se schimba de catre angajator numai cu acordul salariatului,insa, angajatorul poate face aceasta modificare temporar, fara consimtamantul salariatului, in caz de forta majora , cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului in cazurile si conditiile prev de lege.
Tocmai asta este problema ca nu este nici un schimb de functie, doar ca vrea ca noi sa facem asta,mai sunt si alti colegi care trebuie sa o faca, insa eu refuz deoarece nu are treaba cu ceea ce fac eu si nu vreau sa-mi asum anumite greseli de incasare sau gestiune a banilor, chiar daca fisa postului nu este exhaustiva, ceea ce vrea sa fac nu are a face cu ceea pentru ce am fost angajat.
Din ce descrieti, nu are argumente suficiente ca sa faca o concediere disciplinara, oricum ar trebui sa urmeze o procedura destul de lunga si complexa. Cel mai probabil v-a amenintat, probabil pentru intimidare. Depinde si ce scrie exact in fisa postului, in unele exista o prevedere generala care se adauga la descrierea activitatii principale, de genul " sa faca si alte activitati solicitate de superiorul ierarhic".
Chiar daca nu o va face ( concedierea), probabil subintelegeti ca nu veti mai fi privit cu aceiasi ochi in viitor.
Va invit sa priviti problema si din perspectiva patronului: din ce spuneti, uneori are nevoie de cineva care sa incaseze la casele de marcat, cand nu exista o persoana disponibila. Ca sa faca acest lucru, fie angajeaza o persoana noua ( cost suplimentar, suplimentare a bugetului pentru salarii etc.) sau optimizeaza folosirea timpului de lucru al angajatilor existenti. E o chestiune de management, chiar daca nu suna placut pentru un angajat.
Practica jobului flexibil nu a inventat-o el, este larg utilizata, de exemplu, in supermarketurile de suprafete mici.
Deja daca a zis ca ma da afara sigur nu mai sunt vazut cu aceeasi ochi, ceea ce inseamna ca va trebui sa urmez calea cea mai corecta si legala.
Va multumesc pentru raspunsuri; voi vedea luni ce decizie se va lua, eventual voi semna nota interna de sesizare, daca va exista una, voi merge la comisie, iar in final probabil voi apela la un avocat.
din nefericire cazul dvs/ este o practica a angajatorilor in ultimul timp.
aveti insa mari sanse in instanta , deoarece in aceste circumstate concedierea este ilegala. desigur ca doar prin proces puteti anula decizia. aveti grija sa nu depasiti teremnul de 30 de zile de la comunicare prentru contestarea Deciziei de concediere
Avertisment scris
MD2013
Astazi am primit un avertisment scris in care sementiona ca am incalcat prevederile ROI privind fisa postului :\\\\"angajatul indeplineste si alte sarcini ... (vezi toată discuția)