avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Confiscarea penalã a bunului altuia în Franța
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Confiscarea penalã a bunului altuia în Franța

Buna ziua!
Am imprumutat o masina unei cunostinte sa se duca la fratele lui in Franta.Acesta a furat niste sticle de alcool dintr-un supermarket din Lion si a fost prins si retinut pentru o zi, dar masina cu marfa din ea , a fost confiscata. El imi spune ca i s-a spus de la politie ,ca daca se duce proprietarul personal, ii da masina, dar eu am sunat la comisariat in Franta si mi s-a spus ca masina nu se poate lua si poate o sa primesc ceva in scris de la tribunal.Imi puteti spune ce pot sa fac, va rog?Cum pot recupera masina?
Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 22:52, 30 Aprilie 2013
Luati legatura cu consulatul Romaniei din Franta.
Ei va pot ajuta cu lamuriri si poate va sustine in demersuri deoarece dvs. sunteti nevinovat.
Întrucât fratele a săvârşit o fapta prevazuta de legea penala, folosindu se de autoturism, este firesc ca acesta sa fie confiscat, nu va rămâne decât opţiunea de a solicita despăgubiri, are valoare în astfel de situaţii şi morala populara « maşina, soţia şi verigheta nu se împrumuta ".Ar trebui totuşi sa va edificati asupra modului în care s au petrecut faptele, aveţi nevoie de avocat local.
Mie nu imi pare corect sa se dispuna confiscarea masinii deoarece aceasta ar insemna ca orice masina inchiriata sa fie confiscata daca se comit infractiuni de catre cel care a inchiriat-o.
Cu alte cuvinte, puteam sa avem in vedere ipoteza in care o firma de inchiriere de autoturisme inchiriaza masina si apoi aceasta isi pierde proprietatea pentru motivul ca cel care a inchiriat-o comite o infractiune.
Este un aspect care pe mine ma face sa cred ca ar trebui sa aveti sanse la recuperarea autoturismului daca analizam lucrurile din acest aspect.

Parerea mea este sa asteptati si sa vedeti ce inscris oficial va comunica politia franceza si apoi in functie de situatie sa apelati la un avocat francez sau chiar la avocat roman daca situatia nu este foarte incurcata.
Trebuie stiut exact in ce temei legal s-a dispus confiscarea si daca nu cumva nu este doar o masura provizorie.
Daca este vorba de o masura definitiva, dupa parerea mea, ar cam trebui sa va ganditi la un proces cu statul francez, dar va trebui ca mai intai sa va informati foarte exact cum se prezinta situatia din punct de vedere juridic.
Priviţi asupra caracterelor juridice ale contractului de închiriere, ad probationem, e necesar un înscris, chiar şi în fata instanţei penale franceze, ori doamna a dat pur şi simplu fratelui maşina, fara contract, ca asa se procedează în practica, doamna nu e firma rent a car, ca şi în România, asta se întâmpla, se confisca bunul, nu e diferita legislaţia franceza. ªi eu am indicat mai sus sa se intereseze asupra modalităţii în care s au derulat faptele....
Nu am auzit sa se confiste masina altuia in cazul in care se comite o infractiune de altcineva.
Se poate vorbi de un contract de comodat si oricum statul francez nu are dreptul de a confisca masina asa cum nu ar avea dreptul nici statul roman in cazul in care este vorba de autoturism.
Cu siguranta ca statul francez stie ce insemana comodat deoarece Codul Civil lui Napoleon a fost sursa de ispiratie a codului civil roman.

Daca era vorba de o surubelnita, patent, s.a.m.d. ar fi fost altceva...

Alte discuții în legătură

Acuzat pe nedrept de proxenetism cristina04 cristina04 buna seara prietenul meu este retinut in frantasi acuzat pt ca a oferit protectie unor domnisoare care se prostituau,mentionez faptul ca domnisoarele faceau ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat o mașină din franța care la rar s-a dovedit a fi furată, iar acum e imobilizată la sediul poliției. ce îmi recomandați, să încep demersurile în franța sau să aștept rezultatul aici? Speedx100 Speedx100 Buna seara, am cumpărat un automobil din Franța luna trecută , in urma încercării de a face RAR-ul a rezultat ca ea este furată, talonul care l-am primit ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurător pe autoturism înstrăinat cu contract de comodat. cum îl pot radia? cigi cigi Buna ziua, In urma cu cativa ani am instrainat un autoturism cu un contract de comodat. Ulterior, acest autoturism a fost imprumutat unei terte persoane. ... (vezi toată discuția)